Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Förutom kantareller, vilken är er favoritsvamp?
          Grå
          Inlägg 16-08-2008, 13:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 648
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 526



          Det är ju inte utan att man ibland önskar att man var den enda människan på jorden som åt kantareller. Har precis varit ute i skogen och konstaterat att det kan bli ett bra kantarellår i år.
          Jag är ingen vidare "svampmänniska", och är lite skeptisk till exempelvis fårtickor som ser jättegoda ut där de växer, men vansinnigt oaptitiliga när de tillagats.

          Det finns dock en svamp som jag faktiskt tycker bättre om än kantareller och det är rodnande fjällskivling. Den smakar som champinjoner fast lite mer och ser dessutom riktigt god ut där den står. Tyvärr växer det inga sådana i skogarna här runt huset, men om man åker en bit så är det gott om dem.
          Jag älskar att fräsa upp svampen i lite smör och salt och så stuva till dem med en gnutta grädde och lägga på mackan.

          Det växer myckat annan svamp - soppar, skivlingar och kremlor här. Vilken svamp är er favorit och hur smakar den?

          Bifogad fil  20060718_002.jpg ( 897.26k ) Antal nedladdningar: 47

          (Bilden är från sommaren 2006)
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          RitRat
          Inlägg 21-09-2009, 22:24
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.

          Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.

          Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 22-09-2009, 21:31
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (RitRat @ 21-09-2009, 23:24) *
          Jag är född och uppväxt i Finland, och är därmed en stor fantast av alla ätliga riskor, som ofta ratas eller är helt okända av de flesta svenskar.

          Pepparriska, skäggriska och andra mindre riskor med mjölksaft. Jag plockar dem alla och kokar en liten stund för att få bort värsta pepprigheten. Sen blir det att frysa in eller göra ättiksinläggningar. Supergott. Vissa år har jag saltat in med grovsalt i en fyraliters glasburk. Den krispiga konsistensen behålls bäst då. Vid frysning vill de bli lite sega tyvärr.

          Sås/stuvning, soppa, varma mackor, sallad ihop med finhackad lök... De inlagda som tillbehör som de är (som man äter rödbetor).


          Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk smile.gif . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 23-09-2009, 09:04
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (smuleborg @ 22-09-2009, 22:31) *
          Jag skulle verkligen vilja lära mig dessa "finska riskor". Och bjuda vännerna på en risksallad, på egen risk smile.gif . Är det inte så att alla riskor med mjölksaft inte är ätbara?


          Du menar säkert tvärtom:
          Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig.
          ---------------
          Här gör jag en ändring nu i efterhand. Svartriskan rekommenderas ej längre som matsvamp. Den åts tidigare utan tvekan. Se inlägg längre fram om detta.
          ---------------
          Alla ska de kokas först. Hur länge eller i hur många vatten, beror på vilken styrka man föredrar i smaken. Men ju mer man kokar o byter vatten, desto mer mineraler och nyttiga spårämnen spolar man bort. Jag gillar den lite peppriga smaken i riskor mycket, det är min barndoms svampsmak!!! Mina föräldrar plockade inga andra svampar. De skördade ett par-tre hundra liter om året på 50- och 60-talen när jag var liten, och familjen ganska stor. Vi barn fick förstås lov att hjälpa till!!

          Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik.

          Redigerat av RitRat: 27-09-2009, 10:24


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 23-09-2009, 17:27
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          CITAT (RitRat @ 23-09-2009, 10:04) *
          Du menar säkert tvärtom:
          Alla riskor med mjölksaft ÄR ätbara. Så är det. De kan ju vara mer eller mindre smakliga, men ingen är giftig.

          Skäggriska är bäst enligt mig, den är "köttig" och sällan larvangripen, och otroligt lätt att identifiera. Skogsriska är nummer två för mig. Båda dessa är dock sällsynta i mina närmaste skogar. Pepparriskan dominerar här, den är mindre men talrik.


          Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre.

          Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper.

          Till helgen tar jag en "risktur".


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          KURT
          Inlägg 23-09-2009, 19:02
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (smuleborg @ 23-09-2009, 17:27) *
          Jaha, jag trodde det möjligen finns någon riska med mjölksaft som inte är att beteckna som matsvamp. Nu vet jag bättre.

          Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på Svampguiden, hittar den inte. Pelle Holmbergs bok har jag inte tillgänglig. Den är väl helt enkelt så sällsynt... OBS: Jag ifrågasätter inte dina kunskaper.

          Till helgen tar jag en "risktur".



          Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta:

          http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriska
           
          Citera
          RitRat
          Inlägg 26-09-2009, 19:04
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 153
          Medlem sedan:
          22-04-2009
          Medlem nr: 22 570



          CITAT (KURT @ 23-09-2009, 20:02) *
          Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men numera vet man att den inte är nyttig att äta:

          http://www.acc.umu.se/~saasha/giftsvam/gsvamp.htm#svartriska


          Visst. Jag vet att svartriskan är omdiskuterad och till och med icke-rekommenderad, men den är ganska sällsynt här, så jag hittar inte så många. Jag brukar låta några stycken följa med i risk-blandningen (haha, vilket ord!) Tre-fyra såna på fem liter riskor, det gör varken till eller från. Jag tänker ofta, att som ickerökare kan man kanske ta några andra risker. ;-)


          --------------------
          /// Ritva, med en trädgård i zon 5 i Sverige samt en i subtropiska Västafrika.
          Och mitt kostval är vegg.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Grå   Förutom kantareller   16-08-2008, 13:45
          skogstroll   mmm jag gillar kantareller, trattkantareller, trum...   16-08-2008, 13:57
          Sussie F-Flower   Härligt!!! Jag plockar mest kantarell...   16-08-2008, 14:05
          Grå   Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gång...   16-08-2008, 14:14
          Boxer   Citronslemskivlingen har jag gått förbi många gång...   16-08-2008, 16:57
          Grå   OBS! Ta på dig tunna gummihandskar när du plo...   16-08-2008, 18:46
          KURT   Grå naglar? Som om det skulle ha någon betydelse ;...   17-08-2008, 03:31
          ingrid fuxwall   Jag gillar även röksvamp. Den kan torkas och malas...   16-08-2008, 21:07
          skogstroll   ja man kanske borde våga lite... min svåger är en ...   16-08-2008, 14:32
          Gillan   Älskar att vara i skogen och leta svamp. Kantarell...   16-08-2008, 14:34
          Hans i Värmland   Min absoluta favorit är blodriska med stekt,salt f...   16-08-2008, 18:15
          KURT   Riskorna tillhör de svampar som är ganska lätt att...   16-08-2008, 18:23
          Myosotis   Äter inte svamp alls men gillar att samla till min...   16-08-2008, 18:59
          Myosotis   Kantareller, Karl-Johan och soppar, mer vågar vi o...   17-08-2008, 08:28
          AstLar   Stolt fjällskivling. Det blir mycket mat av en sva...   16-08-2008, 19:12
          Huggorm   Taggsvamp är en favorit, och dom går ju knappast a...   16-08-2008, 19:37
          Grå   Har ktiskt aldrig hört förut att man kan äta röksv...   16-08-2008, 19:43
          Boxer   Du ska bara ta röksvamp som är vit och fast inuti....   16-08-2008, 20:30
          Huggorm   Smaken går nog inte att beskriva, den är helt unik...   16-08-2008, 21:26
          vildvittra   åh min lilla topplista är följande 1.Karl Johan 2....   17-08-2008, 00:05
          *Stintan*   Förutom herr kantarell så är nog mina favoriter St...   17-08-2008, 07:30
          Chamomille   Det är ju inte utan att man ibland önskar att man ...   17-08-2008, 07:30
          Platinum   Oj svårt att utse någon favorit eftersom de smakar...   17-08-2008, 08:44
          Anki på Öland   Allra godast tycker jag är blandsvamp - kantarelle...   17-08-2008, 09:31
          Sussie F-Flower   Fråga till Er som plockar Blomkålssvamp: Växer de...   17-08-2008, 10:04
          Grå   Vad är det här? Plockade med mig några stycken för...   17-08-2008, 10:45
          Chamomille   Vad är det här? Plockade med mig några stycken för...   17-08-2008, 12:03
          Grå   Kan det vara en fläckmusseron? Nja... inte som de...   17-08-2008, 12:13
          Myosotis   Vad är det här? Plockade med mig några stycken för...   17-08-2008, 19:06
          storm   Vad är det här? Plockade med mig några stycken för...   18-08-2008, 20:29
          Anders zon 1   Svamp är mumsisch! :) Jättesvårt att säga vi...   17-08-2008, 10:55
          Anki på Öland   ..............................En annan god svamp s...   18-08-2008, 08:57
          Chamomille   Ostronskivling sade någon här bredvid.   17-08-2008, 12:10
          *Stintan*   Jag har sett blomkålssvamp växa även vid ek men de...   17-08-2008, 12:16
          Grå   Grå på din bild tror jag det är någon sorts spinde...   17-08-2008, 12:30
          Bettis   Nja, spindelskivling tror jag inte att det är hell...   18-08-2008, 12:32
          Christer i Falköping   I mina trakter finns inte kantarell eller taggsvam...   17-08-2008, 12:21
          Wilmer   Är inte rodnande fjällskivling giftig?   18-08-2008, 11:45
          ingrids   Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT:...   18-08-2008, 11:51
          smuleborg   Plockar gärna Karl-Johan och håller helt med KURT:...   22-09-2009, 19:52
          Aqvakul   Svart trumpetsvamp är en riktig höjdare, tycker ja...   18-08-2008, 11:54
          Platinum   Kom precis på en svamp till som jag inte plockar i...   18-08-2008, 21:22
          Winnowill   Trattkantarell! Plockade flera kilo förrförra ...   21-08-2008, 10:20
          Chamomille   (jag t.o.m. såg dem framför mig när jag släckt lam...   21-09-2009, 16:57
          Maxirolisa   Hemma växte denna skönhet så jag var bara tvungen ...   22-08-2008, 16:40
          Hannele   Mums för svamp, ätit nyss omelett med trattkantare...   21-09-2009, 16:22
          russin   Jag älskar vanliga hederliga gula kantareller, men...   21-09-2009, 18:41
          Meriona   Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding...   21-09-2009, 19:11
          Chamomille   Blek taggsvamp tycker jag är helt outstanding...   21-09-2009, 19:21
          ingrid fuxwall   Blek taggsvamp är perfa att dillstuva :tummenupp:...   21-09-2009, 20:07
          Chamomille   Berätta gärna hur du gör då ingrid Ehh... Vi gjor...   21-09-2009, 21:57
          zissi   1. Kantarell 2. Karl Johan 3. Trattkantarell 4. Tr...   21-09-2009, 21:50
          smuleborg   Svartriskan åts tidigare (har mjölksaft), men nume...   23-09-2009, 20:27
          KURT   Jo (kände det på mig). Skogsriska? Jag ifrågasät...   24-09-2009, 05:43
          smuleborg   Skogsriska går utmärkt att äta, i t ex "Nya s...   24-09-2009, 15:27
          smuleborg   Visst. Jag vet att svartriskan är omdiskuterad och...   27-09-2009, 18:36
          RitRat   Skogsriska, har aldrig hört talas om den. Söker på...   27-09-2009, 10:29
          smuleborg   Skogsriska, Lactarius trivialis, är ganska vanlig ...   27-09-2009, 18:48
          Platinum   Som jag skrev i ett föregående inlägg så är det om...   22-09-2009, 05:38
          smuleborg   [*]Karl Johan och kantarell [*]Svart trumpetsvamp...   22-09-2009, 19:05
          KURT   [*]Karl Johan och kantarell [*]Svart trumpetsvamp...   23-09-2009, 11:03
          smuleborg   Den är mycket speciell, även om man aldrig sett de...   23-09-2009, 17:33
          Blomstertanten   Är svampgalen ! Lite ledsamt att vi haft lite...   22-09-2009, 20:27
          smuleborg   En del blodriska när grannen , som kan den, varit ...   22-09-2009, 20:42
          Monaxe   Älskar trattkantarell och taggsvamp! Brukar g...   22-09-2009, 21:02
          Platinum   Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd ...   24-09-2009, 05:51
          KURT   Äts svavelriska också? Den har förresten inte röd ...   24-09-2009, 07:37
          ängsvädd   Svart trumpetsvamp är min favoritsvamp :D Skäggri...   24-09-2009, 07:49
          Motti   Brukar plocka Soppar Taggsvamp Riskor och Trattkan...   24-09-2009, 15:14
          Nauti   Jag upptäckte den bleka taggsvampen i fjol och det...   24-09-2009, 15:17
          Snöflinga   Plockar det mesta :) Ung fårticka är jättegod at...   27-09-2009, 09:26
          smuleborg   Blek taggsvamp verkar vara omtyckt av många. Vi sk...   27-09-2009, 19:00


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 13-08-2025, 01:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon