Här borta i österlandet kallas drycken Villnäsdrycken eller "Louhisaarenjuoma" eftersom receptet påstås härstamma från släkten Mannerheims hemgård Villnäs/Louhisaari gård i Askainen.
Påminner onekligen om de tidigare varianterna
Villnäsdryck
5 l vatten
5 l svartavinbärsblad
50 g citronsyra
ca.1 kg socker
Häll kokande vatten på bladen och låt sedan svalna.Tillsätt citronsyran. Låt stå över natten,sila,Blanda i sockret, låt blandningen kokaupp och rör om tills sockret löst sig. Låt svalna och häll på flaskor.
Kan ju också dela med mig ett recept på mjöd. Det är denna mjöd som hör till Påsken här i Finland. Enligt traditionen är munkar, struvor och mjöd ett måste när det är påsk här i Mumindalen.
Det här blir en rätt stor sats men man kan bra halvera den om man så vill.
Mjöd
1 citron
8 l vatten
1/2 socker
1/2 farinsocker
en flaska öl
1/4 tsk jäst
russin,socker
Pressad citronsaft och sockret läggs i en stor kastrull. Koka upp vatten och häll över.Låt blandningen svalna. Tillsätt jästen och ölet. Låt mjöden jäsa till följande dag. Lägg några russin samt lite socker(en tsk) på buteljer. Sila mjöden och tappa det sedan på flaskor. Korka låt sta framme i rumsvärme över dagen. Förvara sedan kallt. Mjöden är klar att drickas när russinen flyter upp. (Sådär 5-6 dagar senare)

: