Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > vinbärsbladsaft
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-06-2004, 09:24
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Saft av vinbärsblad

          Ger ca 2 ½ liter saft

          2 liter svartvinbärsblad (ganska fast packade i måttet)
          2 liter vatten
          2kg strösocker
          3 citroner
          50g citronsyra


          Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke.

          Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen.

          Skölj citronerna och skala med en potatisskalare av det gula. Lägg skalen i bunken. Pressa saften ur citronerna och häll i bunken med ev. fruktkött och kärnor.

          Sätt till citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 5 dygn.

          Sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor och ställ kallt. Eller frys in i mindre förpackningar.

          Det som är kvar i silduken kan läggas tillbaka i bunken. Häll över en liter kallt vatten. Rör om och sila och du har fått en utspädd eftersaft som bör njutas tämligen med detsamma.

          (receptet ursprungligen från Allt om mat nr 11, 1986)


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Mumintrollet
          Inlägg 16-06-2004, 10:21
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3
          Medlem sedan:
          18-05-2004
          Medlem nr: 3 640



          Här borta i österlandet kallas drycken Villnäsdrycken eller "Louhisaarenjuoma" eftersom receptet påstås härstamma från släkten Mannerheims hemgård Villnäs/Louhisaari gård i Askainen.

          Påminner onekligen om de tidigare varianterna

          Villnäsdryck

          5 l vatten
          5 l svartavinbärsblad
          50 g citronsyra
          ca.1 kg socker

          Häll kokande vatten på bladen och låt sedan svalna.Tillsätt citronsyran. Låt stå över natten,sila,Blanda i sockret, låt blandningen kokaupp och rör om tills sockret löst sig. Låt svalna och häll på flaskor.

          Kan ju också dela med mig ett recept på mjöd. Det är denna mjöd som hör till Påsken här i Finland. Enligt traditionen är munkar, struvor och mjöd ett måste när det är påsk här i Mumindalen.
          Det här blir en rätt stor sats men man kan bra halvera den om man så vill.

          Mjöd

          1 citron
          8 l vatten
          1/2 socker
          1/2 farinsocker
          en flaska öl
          1/4 tsk jäst
          russin,socker
          Pressad citronsaft och sockret läggs i en stor kastrull. Koka upp vatten och häll över.Låt blandningen svalna. Tillsätt jästen och ölet. Låt mjöden jäsa till följande dag. Lägg några russin samt lite socker(en tsk) på buteljer. Sila mjöden och tappa det sedan på flaskor. Korka låt sta framme i rumsvärme över dagen. Förvara sedan kallt. Mjöden är klar att drickas när russinen flyter upp. (Sådär 5-6 dagar senare) tongue.gif :
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 07:31
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon