Så länge inte buskarna är sjuka (vinbärsgallkvalster t ex) är det bättre att behålla dem och ge dem nytt liv, än att köpa nya som både kan vara sjuka från början och dessutom tar många år på sig att ge rikligt med bär.
En gammal buske som inte har tillväxt (kolla hur långt grenarna vuxit och hur många nya skott som kommit i busken under förra året) ger man nytt liv genom uppluckring av jorden kring den, kompost/gödselgiva och beskärning.
Av de uppstammade vinbär jag sett har de mer med estetik att göra, att det är ett roligt projekt och ibland att man i koloniområden vill spara några kvadratdecimeter markyta. Det ger inte fler eller bättre bär, snarare färre. Med en uppstammad vinbärsbuske spar man grenar man annars med vanliga busken skulle föryngringsbeskurit, och tar bort andra som man annars skulle behållit längre.
Stödet behöver de alltid, som du skriver Susanne, men det är ju inte så stort problem - sätt pålen djupt bara så att den kan hålla både för vind och snö i kronan. Låt ett skott växa som stamskott, bind det mot stödet, knipsa av de lägst sittande grenarna och låt hela kronan lyfta sig lite år från år genom uppstamningsbeskärning. Gallra i kronan så att den inte blir för tät och tung. Det tar ganska många år innan du får skördar av större mått igen.
Röda och vita vinbär börjar bära frukt på äldre ved, från 2-5 år gammal. Buskar underhåller man genom att ta bort en eller ett par av de äldsta grenarna varje eller vartannat år. Knipsa grenarna så långt ned mot stammen/jordstammen eller så nära intilliggande gren som möjligt för att undvika sjukdomar. Lämna inte tappar. Prioritera att ta bort död, nedhängande och i övrigt gammal ved.
Svarta vinbär börjar bära frukt på yngre ved, 1-2 år gammal. Här föryngrar man mer, och tar bort fler av de äldsta grenarna varje eller vartannat år.
Vill man ha fler buskar är de mycket lätta att föröka genom avläggare. Jag brukar ta de gamla, nedhängande grenarna, skrapa på undersidan, böja ned i jorden hålla ned den med en V-klykad gren. Efter 1-2 år kan man avskilja plantan från moderplantan och ge bort eller sätta på annat ställe.
Bäst resultat och friskhet får man om man beskär vinbär på vårvintern.
--------------------
|