Man har väl haft mat i jordkällare så länge de har funnits.. Vart förvarade man maten annars? Det är väl en perfekt plats att ha saker som skall stå svalt och mörkt..
Hittade den här texten:
CITAT
Fakta om lagring
Sedan man skördat potatis, frukt och grönsaker, kommer produkterna naturligt att sakta brytas ner. Denna process tar olika lång tid, beroende på temperatur och luftfuktighet. En låg temperatur gör att nedbrytningsprocesserna går långsammare. En temperatur strax över noll är därför allra bäst. Potatis ska dock helst ej lagras under +4 grader, då stärkelsen i potatisen övergår i socker och potatisen får en söt smak. Därför är det vanligt att eftersträva ca 2 - 4 grader i en källare beroende på vad man lagrar.
En hög luftfuktighet (90-95 %), hindrar uttorkningen av produkterna och ökar den möjliga lagringstiden. En för låg luftfuktighet gör att produkterna torkar ut och skrumpnar. Jordkällaren erbjuder naturligt en hög och bra luftfuktighet.
Frukter, såsom äpplen och päron, utsöndrar växthormonet etylen vilket påskyndar åldrandeprocesser hos andra skördade produkter. Därför är det viktigt att färsk frukt lagras åtskilt från övriga grönsaker, så att dess lagringstid inte förkortas.
Miljön i en jordkällare är också lämplig för övervintring av icke härdiga buskar, perenner och rosor. Känsliga växter gräver man upp på hösten, planterar i dränerande krukor och övervintrar i källaren.
Förutom det som redan nämnts, så passar en jordkällare utmärkt som förvaringsplats för vin, sylt, saft, konserver etc.
Maria Sandström
Hortonom
http://www.jordkallare.com/Så jag tycker att du skall försöka göra iordning jorgkällaren, du kommer garanterat få användning av den..

/Thomas