|
Närproducerat, kravmärkt eller färdiglagat?, Bara en liten fundering om hur ni tänker? |
|
|
|
04-10-2009, 06:18
|

Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203

|
Obsevera att jag inte lägger någon egentlig värdering i era svar. Jag är bara nyfiken på hur ni tänker eftersom jag allt som oftast stöter på folk i min omgivning som argumenterar sig hesa över att folk ska köpa närproducerat eller kravmärkt, samtidigt som de lika gärna köper "färdigrätter" som de inte har en aning om var de kommer ifrån! Jag får inte det att gå ihop, men jag kanske tänker fel? Själv lagar jag mat från råvaror ( jag har tiden så jag kan unna mig det ), kanske inte alltid närproducerade, men ändå råvaror, och för mig personligen så är det viktigare än att det nödvändigtvis är närproducerat. Jag har stor förståelse för att inte alla hinner med att "koka soppa på en spik", men hoppas ni förstår frågan
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
05-10-2009, 11:48
|

Medlem
Antal inlägg: 35 147
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 447

|
Jag har tappat inspirationen helt för matlagning sedan jag blev ensam. Innan lagade jag nästan all mat från grunden, men hur kul är det att laga mat till bara sej själv! Nu gör jag lite köttfärssåser, soppor och grytor som jag delar upp i portioner och har i frysen. Rotmos brukar jag också göra och frysa ner. De färdigrätter jag smakat är knappt ätbara, undantaget pizza som går an att äta. Fast då gör jag hellre själv en snabb pizza på hönökaka eller liknande. Något som jag använder mycket är djupfrysta färdiga grönsaksblandningar, gott att fräsa upp till en köttbit istället för potatis, eller koka upp som tillbehör. Egentligen tar det inte lång tid att ta färska grönsaker istället, men det är behändigt att ta den lilla mängden man äter ur den djupfrysta påsen och man slipper skala och skära. Det låter dumt när det är så små mängder som går åt men det är behändigt att ha till hands i frysen. Numera planerar jag inte mina måltider utan jag tar vad jag har, och vad jag är sugen på. Ibland händer det att jag inte äter någon middag alls och då kan det bli risgrynsgröt istället för lagad mat, och risgrynsgröten köper jag färdig. Det gör jag också med bruna bönor som jag inte äter så ofta.
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|
|
|
|
|
05-10-2009, 21:20
|

Medlem
Antal inlägg: 7 413
Medlem sedan: 19-07-2005
Medlem nr: 6 203

|
CITAT (Biggan_ @ 05-10-2009, 12:48)  Jag har tappat inspirationen helt för matlagning sedan jag blev ensam. Innan lagade jag nästan all mat från grunden, men hur kul är det att laga mat till bara sej själv! Nu gör jag lite köttfärssåser, soppor och grytor som jag delar upp i portioner och har i frysen. Rotmos brukar jag också göra och frysa ner. De färdigrätter jag smakat är knappt ätbara, undantaget pizza som går an att äta. Fast då gör jag hellre själv en snabb pizza på hönökaka eller liknande. Något som jag använder mycket är djupfrysta färdiga grönsaksblandningar, gott att fräsa upp till en köttbit istället för potatis, eller koka upp som tillbehör. Egentligen tar det inte lång tid att ta färska grönsaker istället, men det är behändigt att ta den lilla mängden man äter ur den djupfrysta påsen och man slipper skala och skära. Det låter dumt när det är så små mängder som går åt men det är behändigt att ha till hands i frysen. Numera planerar jag inte mina måltider utan jag tar vad jag har, och vad jag är sugen på. Ibland händer det att jag inte äter någon middag alls och då kan det bli risgrynsgröt istället för lagad mat, och risgrynsgröten köper jag färdig. Det gör jag också med bruna bönor som jag inte äter så ofta. Hoppas verkligen att du inte missförstod mig nu Biggan! För du veeet att maten jag fick hos dig var mer än god  ..........
--------------------
F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri☺ /Gillan,zon 3-4 De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
|
|
|
|
|
06-10-2009, 12:52
|

Medlem
Antal inlägg: 35 147
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 447

|
CITAT (Gillan @ 05-10-2009, 22:20)  Hoppas verkligen att du inte missförstod mig nu Biggan! För du veeet att maten jag fick hos dig var mer än god  ..........  Inte missförstod jag dej! Hmmm...det var ju inte franska köket precis!  Men Stinas örtkyckling var bra att ta till när timmarna var dyrbara och jag hade jobbat helgen. Däremot så kan jag tycka att frukosten blev väldigt egendomlig!  Hur egendomlig upptäckte jag inte förrän jag vaknat ordentligt och då var du redan på väg hem!
--------------------
Biggan ***************** Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom. Eyvind Johnson 
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
Gillan Närproducerat, kravmärkt eller färdiglagat? 04-10-2009, 06:18 Red Top Jag väljer ofta närodlat/närproducerat. Däremot in... 04-10-2009, 06:50 Gillan Jag har blivit en hejare på att läsa småstilt. :gi... 04-10-2009, 07:38 Stingray Jag tillhör den gruppen människor som har läst lit... 04-10-2009, 07:04 Gillan Jag tillhör den gruppen människor som har läst lit... 04-10-2009, 07:44 Farbror Blå jag erkänner:
*köper Krav när det inte är tre, fy... 04-10-2009, 07:36 *Stintan* Jag köper närodlat/närproducerat om det finns. Lag... 04-10-2009, 08:17 Gillan Jag köper närodlat/närproducerat om det finns. Lag... 04-10-2009, 09:07  *Stintan* Jag lagar inte alls alltid min mat av vare sig när... 04-10-2009, 12:31 Huggorm Färdigrätter är oftast inte speciellt goda, men de... 04-10-2009, 08:31 Gillan Färdigrätter är oftast inte speciellt goda, men de... 04-10-2009, 08:50 *Stintan* Färdigrätter är oftast inte speciellt goda, men de... 04-10-2009, 08:51  MariaS Vem sjutton lagar mat i tre timmar? Det är inte må... 04-10-2009, 08:54   Gillan Åja, jag kokade 12liter ärtsoppa igår. 11 liter ha... 04-10-2009, 09:09    MariaS Okej, jag håller med dig också! Visst händer d... 04-10-2009, 09:25     Gillan Nej, det blir nog bara en rätt per helg. Men gör m... 04-10-2009, 10:03 MariaS Det ska vara riktigt illa med tiden, om jag ska kö... 04-10-2009, 08:38 Meriona Dafgårds har EKO-färdigrätter. Tyvärr smakar de in... 04-10-2009, 08:54 *Stintan* Jo men du står ju knappast och stirrar på ärtorna ... 04-10-2009, 09:04 MariaS Det har du ju faktiskt rätt i. Så sett lagar jag n... 04-10-2009, 09:07 ängsvädd En undersökning för några år sedan visade att de s... 04-10-2009, 09:50 Jan Lindgren Hej!
Vi lagar praktiskt taget all mat själva. ... 04-10-2009, 11:23 LasseB Min matprio är lika med avståndet till producenten... 04-10-2009, 11:58 Platinum Färdiglagat köper jag inte såvida det inte handlar... 04-10-2009, 12:02 Lady Hamilton Jag försöker att köpa mat som är närproducerat (nä... 04-10-2009, 12:55 andersen Jag och min fru, lagar maten själv. Vi försöker at... 04-10-2009, 12:56 Huggorm Ekologisk mjölk låter ju bra. Men gårdarna som pro... 04-10-2009, 13:17 Markus_H Jag hade köpt närproducerat o mdet hade gått. Men ... 04-10-2009, 13:18 ängsvädd .....
Ur klimatsynpunkt borde dock lokalproducer... 04-10-2009, 15:52  MariaS Om transporterna skedde med miljövänliga bränslen ... 04-10-2009, 16:51   Markus_H Lastbilar som tillverkats under de sista två åren ... 04-10-2009, 19:35    MariaS Sträckan Göteborg - Stockholm borde frakta gods me... 04-10-2009, 19:37  Myosotis Om transporterna skedde med miljövänliga bränslen ... 05-10-2009, 19:44   ängsvädd Det finns inga miljövänliga bränslen, bara mer ell... 05-10-2009, 20:14 Gita Vi äter både hel- och halvfabrikat och vi lagar oc... 04-10-2009, 13:19 Markus_H Irländsk kött köper jag aldrig av djurhälso- och m... 04-10-2009, 13:49 Aqvakul Vi tittar efter närproducerat och ekologiskt odlat... 04-10-2009, 13:55 Markus_H Kan rekommendera Naturskyddsföreningens guide till... 04-10-2009, 14:03 Gunilla T Tack för länken Magnus :tummenupp: 04-10-2009, 14:18 Elisabeth-Västkustkolonisten Jag/vi lagar den mesta maten från grunden själv.
... 04-10-2009, 14:30 sommarhumla Om jag kunde köpa närproducerat så skulle jag göra... 04-10-2009, 16:31 Gossen Ruda Så gott som aldrig ekomat och liknande, högre pris... 04-10-2009, 18:26 ingrid fuxwall Så gott som aldrig ekomat och liknande, högre pris... 04-10-2009, 19:40  Meriona För mig stämmer det som ovan nämnda person skrivit... 04-10-2009, 19:43 Meriona Storkok och fryser in ja....det verkar poppis. Men... 04-10-2009, 19:24 officinalis Jag köper gärna råvaror och KRAV-märkt. Det är doc... 05-10-2009, 08:46 Jan Lindgren Hej!
Jag har bara läst pressmedelanden och Mar... 05-10-2009, 10:07 officinalis Jag tycker du gör det alldeles för enkelt för dig ... 05-10-2009, 11:06   Gillan Inte missförstod jag dej! :kompiskram:
Hmmm..... 08-10-2009, 00:06    Chamomille Men nu blir jag nyfiken???
Förlåt att jag inte s... 08-10-2009, 00:14     Gillan Tsss... Hihi...
Tur att jag sitter i vardagsrummet... 08-10-2009, 00:24      Chamomille :rotfl: :rotfl: , skulle nog Dealer också gjort o... 08-10-2009, 00:27    Biggan_ Men nu blir jag nyfiken???
Förlåt att jag inte s... 10-10-2009, 00:55 Jan Lindgren Hej Officinalis!
Jag skulle aldrig påstå att ... 05-10-2009, 11:52 officinalis Hej Officinalis!
Jag skulle aldrig påstå att ... 05-10-2009, 11:58 Alba Jag köper närodlat när det finns men tyvärr är utb... 05-10-2009, 13:55 Meriona Jag inbillar mig att konsumtionssamhället är lika ... 05-10-2009, 20:19 ingrid fuxwall Jag inbillar mig att konsumtionssamhället är lika ... 05-10-2009, 21:39  Gita Måste hålla med dig om att det finns en för hög on... 06-10-2009, 19:41 Motti Jag lagar helst mat av råvaror gärna närproducerat... 06-10-2009, 15:28 Huggorm Vi köper i stort set aldrig färdiglagat här, någon... 06-10-2009, 19:52  Aqvakul Bläckfiskpinnar lät spännande, hittar man sådant i... 06-10-2009, 20:11 Anma Orkar inte läsa alla inlägg, men svarar på frågan:... 06-10-2009, 15:37 Motti Gillar man Bläckfisk så är Bläckfiskpinnar supergo... 06-10-2009, 20:24 Aqvakul Gillar man Bläckfisk så är Bläckfiskpinnar supergo... 06-10-2009, 21:44  Platinum måste testa...
Bläckfisken gör sig bättre i havet... 06-10-2009, 22:33 ängsvädd Friterad bläckfisk - calamares - är jättegott tyck... 07-10-2009, 10:09 Red Top Är bläckfisk närodlat? :confused: 07-10-2009, 10:33 Aqvakul Är bläckfisk närodlat? :confused:
knappast... 07-10-2009, 10:58 Anma Är bläckfisk närodlat? :confused:
Om man är vid me... 07-10-2009, 11:21  Bettis Om man är vid medelhavet till exempel är det det. ... 07-10-2009, 11:32 Markus_H http://www.alltommat.se/ekologiskt/eko-odl...n-and... 07-10-2009, 13:27 Jan Lindgren Hej!
Visst är bläckfiskar närodlade. De finns ... 07-10-2009, 17:43 andersen Hej!
Visst är bläckfiskar närodlade. De finns ... 07-10-2009, 17:56 Aqvakul Angående närproducerat så kollar jag numera alltid... 07-10-2009, 19:22 Fera Äter helst sådant som vi odlat sjäv.
Har tidigare... 11-10-2009, 04:08 officinalis Jag tycker det är mer korrekt att säga KRAV-odling... 12-10-2009, 11:45 Myosotis Jag blev jätteförbannad i morse. Hade köpt ägg i e... 12-10-2009, 12:08 Aqvakul Jag blev jätteförbannad i morse. Hade köpt ägg i e... 12-10-2009, 12:24  Myosotis Jag tycker absolut att du ska lämna tillbaks äggen... 12-10-2009, 15:12 aanderss jag gillar närodlat 12-10-2009, 12:47 Meriona Fyyyy vilket lurendrejeri! :sick: 12-10-2009, 19:44
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|