CITAT (MariaS @ 01-10-2009, 15:41)

Brunnen gödsel är ju "färdig". Den utsöndrar nu bara näringsämnen och ger mylla åt jorden.
Obrunnen gödsel kommer att börja förmultna. Under den processen blir gödseln väldigt varm. 80grader är inte ovanlig temperatur i en gödselstack t.ex. Som bränsle för att gödseln ska brinna, förbrukar den kväve.
Har man då en gödselstack som är samlad, förbrukar inte stacken lika mycke kväve, som när den är utspridd. Så vill man ha gödseln för gödningens skull, ska man välja brunnen gödsel. Vill man ha gödseln för jordförbättringens skull, tar man obrunnen gödsel och får myllan istället.
hmm..
jag har lite funderingar på det du säger MariaS..
om det nu är så att obrunnen gödsel förbrukar en massa näring, varför vill då bönderna lägga "färskgödsel" på våren i samband med sådden??
enda gången man inom lantbruket lägger stuka för att gödseln ska brinna är när man har s k djupströbäddar, och det mestadels för att förenkla spridningsarbetet..
dessutom så är rekommendationerna inom lantbruket att man ska i möjligaste mån försöka använda sig av flytgödsel som man myllar eller slangsprider i växande gröda..
är det bara så att bönderna är puckade och hellre köper NPK i säck??
med ett N-pris på 9-10:-/kg och P kostar minst 16:-/kg så verkar det oerhört vansinnigt att man skulle utnyttja stallgödseln så dåligt..