Oj det finns massor av olika recept men oftast är det syltsocker + frukt/bär + vatten som man kokar och häller på burkar (man kan göra marmeladprov medans man kokar för att se om det är lagom tjockt, är det för rinnigt kan man behöva koka längre). Ofta står mängden syltsocker till bären/frukterna på förpackningen med syltsocker. Vissa frukter som knappt har pektin i sig ex. blåbär kan man behöva extra pektin till för att det ska bli tjockt, syltsockret innehåller ju pektin men vill man ha en tjockare variant av marmelad behövs mera pektin, det går att köpa i matbutiken ex. certo. Man kan förbättra hållbarheten genom att tillsätta atamon till marmeladen + man ska ha rena burkar + det är bra om man sköljer dem med atamon.
Frukter med mycket pektin i sig kan man ofta bara ha vanligt socker till det blir tjockt ändå pga pektinet.
Själv ska jag testa koka kvittenmarmelad under helgen, jag hittade äkta kvitten idag i Haninge centrum (det är inte samma som den där vanliga rosenkvitten vi odlar i sverige).
Har gjort morot och citronmarmelad en gång och det blev gott och det var innan an kunde köpa syltsocker på ICA och efter vad jag minns så blev den ganska tjock även om jag bara hade vanligt socker och inte tillsatte pektin, moroten gör den ju tjockare i konsistensen. Man hittar ganska många recept på morotsmarmelad ifall man söker på nätet.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|