Jag känner bara till "hibiskusen" som man gör saft av, nämligen den som heter bissap på wolof. Du nämner det namnet. Roselle eller Jamaica sorrel på engelska. Bladen är syrliga, som ängssyra, och är en vanlig bladgrönsak.
Det är en Hibiscus sabdariffa:
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/duke_en...sabdariffa.htmlTorde vara ganska svår att få i blom i Sverige, den behöver väldigt lång varm och solig period. Älskar full sol!
De "bissap" jag sett i Gambia, har blekgula blommor med mörkröd mitt.
I många källor står det att man gör saft av blommorna, men det stämmer inte. Saften görs av 'calyx' alltså de köttiga täckbladen till frökapseln. Dem kan man köpa i torkat skick väldigt allmänt och billigt överallt i Västafrika.
Blomma och calyx:
http://toptropicals.com/pics/garden/m1/Pod...107033OlgaB.jpg Det finns en stor variation av dessa malva/hibiskusar i vilt tillstånd.
Hibiscus sabdariffa är odlad, men kan rymma.
Den andra växten har jag ingen aning om.
Redigerat av RitRat: 15-10-2009, 22:18