CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 10-10-2009, 11:11)

Det är inulinet som ger bullrig mage, inulin är en fiberrik och nyttig sockerart (speciellt för diabetiker), är man ovan får man dock lätt bullrig mage ifall man äter för mycket på en gång. Så är man lite känslig kan man ex. ha jordärtskockssoppa som förrätt och då äta en lite mindre portion istället för att sleva i sig 1-2 stora tallrikar som huvudrätt och liknande.
I mitt exemplar av Livsmedelsverkets "Livsmedelstabeller" från början av 80-talet står det att energiinnehåller i jordärtskockor varierar mellan 70 och 700 kcal per kg ungefär. Detta beror på att inulinet under lagring omvandlas till fruktos.
Eftersom jag tål dem bättre på hösten än på våren så tror jag snarare att det är den höga fruktoshalten som jag inte tål. De bör med andra ord vara nyttigare på hösten än på våren. Tidigare har jag anat att det var när jag åt dem på våren jag inte tålde dem och nu har jag provat färska i höst och då funkade det. Några fjärtar men inte värre än lök.