CITAT (MariaS @ 20-11-2009, 14:35)

Det är mycket få växter som klarar av att ta upp och binda saltjoner (Na+) Tång är inte en av dem, så det salt som eventuellt kan finnas "i" tång, är det salt som finns utvändigt. Hade det varit så att tången hade kunnat ta upp saltet, hade ju gödselmedlet Algomin varit rena rama döden för våra växter, eftersom en stor del av Algomin just bygger på tång och alger från havet.
Det är nog det utvändiga saltet som kan vara problem eftersom det påverkar salthalten i marken och därmed växterna osmos. Men man kan studera tångbankarna på stränderna och se hur det växer där. Färsk tång har sällan flest växter därför att den är saltare och inte avger så mkt näring. Sen sker en succession, ju mer tången bryts ned ju mer salt och näring urlakas och ju bättre gödning blir den. Ser man på tång som legat länge och sjunkit ihop så växer det jättefrodigt i den, blir som rena kompostjorden. Jag hade nog inte samlat den färskaste tången utan tagit den som legat lite längre så är säker saltet bortsköljt.