|
SKURNA PEPPARKAKOR
Kanske man är trött på pepparkakor nu men dessa är jättegoda, funkar ju även bra till vin och ädelost och dessutom kan man göra allt i en bunke!
2 dl (125 g) sötmandel 200 g smör 2 dl strösocker 1 dl ljus sirap 1 tsk bikarbonat 2 tsk ingefära 2 tsk malda nejlikor 2 tsk kanel 6 dl vetemjöl
Låt matfettet (d.v.s. smör eller margarin) bli rumsvarmt. Rör matfett och socker smidigt, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Rör ner sirap, bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel.
Hacka mandeln grovt och blanda ner den också.
Blanda sist ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar men gärna längre över natten.
Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, eller använd teflonplåtar (som jag själv föredrar).
Grädda mitt i ugnen i 175 grader (gäller även varmluftsugn) 11-12 min för "normaltjocka", men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter.
Redigerat av Peztis: 28-12-2009, 13:28
--------------------
* ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
|