Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Mjölksyrning av grönsaker, Brukar ni göra det?
          Christa
          Inlägg 14-01-2010, 13:08
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          Åt en mjölksyrad gurka till lunchen och funderade på om det är någon mer än jag som brukar mjölksyrejäsa grönsaker.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          guby
          Inlägg 14-01-2010, 19:47
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 30
          Medlem sedan:
          23-12-2009
          Medlem nr: 27 128



          Jag har syrat vitkål och då gjorde jag så här: jag använde vitkål från tidig sommar och varvade vitkål med lite salt (akta er så att det ej blir för mycket salt). Jag använde mig även av lite mjölkyra, som jag tagit från mozzarella osten eller fån yogurt. Detta minskar risken för mögel. Det hela skall sedan stå mörkt några månader. Det håller sig i "evigheter" och är mycket nyttigt. Själv så vände jag på innehåller flera gånger och trycket "till" ordentligt, men jag vet ej om detta är nödvändigt.

          CITAT (Christa @ 14-01-2010, 13:08) *
          Åt en mjölksyrad gurka till lunchen och funderade på om det är någon mer än jag som brukar mjölksyrejäsa grönsaker.

           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 14-01-2010, 23:10
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          CITAT (guby @ 14-01-2010, 19:47) *
          Jag har syrat vitkål och då gjorde jag så här: jag använde vitkål från tidig sommar och varvade vitkål med lite salt (akta er så att det ej blir för mycket salt). Jag använde mig även av lite mjölkyra, som jag tagit från mozzarella osten eller fån yogurt. Detta minskar risken för mögel. Det hela skall sedan stå mörkt några månader. Det håller sig i "evigheter" och är mycket nyttigt. Själv så vände jag på innehåller flera gånger och trycket "till" ordentligt, men jag vet ej om detta är nödvändigt.

          Jag skulle undvika att vända runt innehållet för då kan man få in luft i det. Det ska jäsa anaerobt (utan syre). Vissa grönsaker vätskar så pass mycket efter att man har stampat dom att vätskan täcker och stänger ute syret. skulle inte grönsakernas egen vätska räcka till för att täcka ända upp i kärlet kan man hälla på en svag saltlag ( 1 krm salt/ dl vatten). Med saltlag på så behöver man inte slata mellan varven med grönsaker.

          För att få vassla ur yoghurt gör så här. Värm yoghurt (naturell med levande kultur) i en gryta så den precis blir varm och blir tunn. Låt den rinna av i melittafilter. Vasslan är den klara vätskan som rinner ut och det som blir kvar i filtret blir en bas til färskost.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Christa   Mjölksyrning av grönsaker   14-01-2010, 13:08
          Sussie F-Flower   Jag har aldrig gjort det själv men jag är väldigt ...   14-01-2010, 13:19
          Peztis   Min svärmor brukar ibland syra vitkål själv, tror ...   14-01-2010, 13:33
          Åsa, mälardalen zon 2   Min svärmor brukar ibland syra vitkål själv, tror ...   15-01-2010, 18:07
          skogstroll   jag älskar surkål, ska försöka mig på det i höst :...   14-01-2010, 13:34
          Anma   Har aldrig ens kommit på att det finns något som h...   14-01-2010, 13:35
          skogstroll   Har aldrig ens kommit på att det finns något som h...   14-01-2010, 13:40
          Eva i Höga   Har aldrig gjort det men har samlat på mig en mass...   14-01-2010, 13:40
          Sussie F-Flower   Har aldrig gjort det men har samlat på mig en mass...   14-01-2010, 13:47
          Christa   Hinner inte berätta just nu men om ni kolla på sur...   14-01-2010, 13:43
          Peztis   Christa: Fast min svärmor gjorde det i en hink på ...   14-01-2010, 13:56
          Gossen Ruda   Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är ...   14-01-2010, 17:08
          Markus_H   Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är ...   14-01-2010, 17:19
          Sussie F-Flower   Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är ...   14-01-2010, 17:50
          Nicoline   Kan skeptikern, jag alltså, få reda på vad som är ...   20-01-2010, 16:25
          KURT   Men naturligtvis har vi mjölksyrabakterier i tarme...   14-01-2010, 17:19
          Gossen Ruda   Jo, bakterier gillar inte surt. Därför producerar ...   14-01-2010, 18:17
          Sussie F-Flower   Frågan som jag aldrig fått svar på är om dessa mjö...   14-01-2010, 18:29
          zissi   För länge sen gick jag en kurs i mjölksyrning av g...   14-01-2010, 18:18
          Christa   Tistelvinds surkål tycker jag är god så när vi int...   14-01-2010, 18:37
          KURT   De överlever inte i längden i magsäcken, däremot ö...   14-01-2010, 18:41
          Gossen Ruda   Misstänkte det var så, hade miljön i vårat tarmsys...   14-01-2010, 19:13
          KURT   Misstänkte det var så, hade miljön i vårat tarmsys...   14-01-2010, 19:45
          niggle   I Tyskland finns det mjölksyrad sill, Rollmops och...   15-01-2010, 17:17
          KURT   I Tyskland finns det mjölksyrad sill, Rollmops och...   15-01-2010, 18:04
          niggle   Betyder det att jag är ute och cyklar? Att det int...   15-01-2010, 18:38
          KURT   Betyder det att jag är ute och cyklar? Att det int...   15-01-2010, 18:43
          Peztis   Åsa: Så som jag förstår det så gör hon ungefär så...   16-01-2010, 17:07
          Åsa, mälardalen zon 2   Åsa: Så som jag förstår det så gör hon ungefär så...   18-01-2010, 16:59
          KURT   Annars kan man nog syra lite spädare kål som hela ...   16-01-2010, 17:12
          Peztis   Vad kul! Säg till hur det gick! Det var l...   19-01-2010, 16:28
          skogstroll   jag ska testa surkål på spetskål i höst.... om skö...   20-01-2010, 16:30
          Nicoline   Jag testade en metod att mjöksyra grönsaker för ng...   20-01-2010, 16:30
          Markus_H   Jag testade en metod att mjöksyra grönsaker för ng...   20-01-2010, 17:06
          Nicoline   svartvinbärsblad lär vara naturligt rika på mjölks...   21-01-2010, 12:42
          Simplicity   Alla frukter och grönsaker har mjölksyrebakterier ...   29-01-2010, 21:05
          Maridan   Det var intressant att läsa allt som ni skrev om s...   04-02-2010, 18:44
          Rosmarin   Här är en bra länk som jag använt mig av. Mjölksy...   12-02-2010, 09:18


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 00:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon