CITAT (Cilla @ 01-07-2004, 18:59)
Jo den risken finns och den är stor om du väljer sorter som ätt får kräfta, om du har sammanpackad eller vattensjuk mark vår och/eller höst och om de nya träden står nära de gamla. Dessutom spelar det roll hur du beskär de nya träden och hur du sköter trädhygien som att ta bort klippta grenar, decinficerar sekatören mellan varje träd mm.
Om jag vore du skulle jag leva med träden åtminstone ett år, och under tiden spana in hur trädgården fungerar. Var är det vått vid snösmältningen, vilja jordar finns i trädgården, vilka/vilket av de gamla äppelträden är mest värdefulla, osv. Passa på att spana in grannarnas lövträd också (kräfta går på alla lövträd men mest våra fruktträd) - om en näraliggande granne har sjuka träd spelar det mindre roll vad du gör med dina.
Sedan kan du börja att plantera ett Filippa äppelträd på bästa platsen i trädgården, de får sällan kräfta. (Inte alla tycker att äpplena är de godaste men BLOMMEN, å den blommen, är den finaste äppelblommen man kan se. Rosanätta stora blommor på långa fruktspjut som bågar sig uppåt.)
Men lev med träden, få dem sortbestämda av någon som kan, be en utbildad arborist att titta på dem eller skicka bilder till någon som kan diagnosticera. Det tar tid för nysatta träd att bli hängmatteträd och ett kräftdrabbat träd kan leva många år.
Beskärningen av de gamla kan du inrikta på att endast ta bort död ved. Torra dagar nu under sommaren är bra perioder, och att använda pinnarna direkt på brasan eller grillen efteråt så att inte kräftsporerna flyger omkring.
Tack Cilla! Wow! Du är som ett levande uppslagsverk vad det gäller träd...
Jag ska göra som du föreslår, ha tålamod och lära känna min trädgård i ett år innan jag gör några ingrepp. De döda grenarna ska jag dock ge mig på så fort jag inhandlat en grensåg...
Jag tror att det trädet som verkar sjukast är ett Transparant Blanche (om det lilla minne jag har kvar från trädgårdslinjen inte sviker mig).
Jag har en nästan löjlig kärlek till gamla träd (kan t o m bli helt hänförd av skönheten hos ett dött träd) och har några stycken på tomten att njuta av. Det verkar bara vara fruktträden som mår dåligt.
Jag har en superpampig blodbok som sträcker sig långt högre än huset och en kastanj bredvid (kastanj-trädets stam ser dock ut att ha en hinna grå-mögel över sig på vissa ställen, kan det stämma?).
Sen har jag 2 höga tallar och en supersöt liten gran som ser helt knubbig och vilsen ut mitt i gräsmattan, massa syrener, körsbär som inte verkar angripna av något (vad jag kunnat se hittills), ask, lind, naver-lönn, etc.
Ja jösses, jag har många träd o buskar att lära känna... Livet är spännande

Tack för all hjälp