CITAT (KRT @ 17-01-2010, 13:05)

Dessutom, med tanke på de klimatförändrignar vi står inför, så anser jag att genodifiering är en absolut nödvändighet för att inte miljontals människor ska svälta och dö i regioner där skördarna gån efter annan slår fel, där salthalten i jorden ökar så vanliga grödor inte växer. Att man ska tillämpa försiktighetsprincipen är självklart, MEN jag tänker verkligen inte sätta mig till doms över miljontals människors liv genom att skrika hysteriskt och onyanserat om GMO. Men det är min uppfattning i frågan, och eftersom den knappast lär vara populär i denna tråd låter jag saken bero där.....
F.ö. skulle jag gärna se referenserna till de studier som påstås visa att bina tappade orienteringen, eller hur et nu var. Mycket spännande och oroväckande resultat, speciellt eftersom bin redan idag är påverkade och minskar i antal vilket påverkar odlingar.
Med tanke på de klimatförändringar vi står inför, med tanke på hur mycket lidande det bidrar till, med tanke på hur mycket yta som odlas upp i onödan, med tanke på hur ineffektivt det är, med tanke på att om vi slutade att gå vägen genom djuren men ändå odlade upp samma ytor så skulle det finnas tillräckligt med föda för varenda människa på den här planeten, så anser jag att vi i stället borde lägga om våra nuvarande kostvanor.
Det låter i mina öron som ett mycket bättre alternativ än att producera föda med hjälp av GMO-tekniken. Det finns massor av frågetecken och osäkerheter vad gäller GMO, du säger att med hjälp av GMO-grödor kan vi föda hela världen. Anser du trots det att det är bättre än att gå över till ekologisk odling och att sluta äta kött i den utsträckning vi gör i dagens läge?
Är det alltså så viktigt för dig att få äta kött att du anser att det är bättre att ta en massa risker genom att odla GMO-grödor än det är att helt enkelt skära ner på köttet och andra animalieprodukter? Om du ser det som en nödvändighet att under de miljöproblem vi står inför, att använda GMO-produkter, kan man inte i stället omformulera detta till att det är en nödvändighet att vi slutar äta så mycket kött och lägger om våran odling till en mer ekologiskt inriktad sådan? Då undviker vi massor av risker som GMO medför, minskar lidande, förbättrar miljön och innebär en stor fördel för våran hälsa. Hälsoaspekten av det hela är ett argument jag inte ofta använder med tanke på de oklarheter och nya råd och rön som alltid uppstår gör att man inte riktigt kan vara 100%, men i det här fallet ser jag det som en självklarhet även om det inte behöver vara det i alla situationer.
Anledningen till att salthalterna i jordarna ökar är på grund av okunskap från början. På grund av att vi odlar på fel sätt. Det finns flera sätt att återställa sådana jordar utan att behöva genmodifiera växterna till att klara av att växa i jordar som vi förstört.
Som sagt, vad är poängen med att använda en metod som kommer med en väldig massa risker när vi har ett alternativ som är bättre för oss själva, planeten och alla andra som bor på den, som innebär att vi får en väldigt massa fördelar som kommer helt utan några större risker. Speciellt om man jämför vilka problem GMO-tekniken kan bidra till. Det finns andra, mycket bättre alternativ till att använda GMO helt enkelt, så varför borde vi? Om vi skall använda oss av försiktighetsprincipen som du nämner, så går ju GMO helt bort eftersom det redan finns alternativ utan risker

Det där med bina vill jag också läsa mer om.
Redigerat av Nauti: 17-01-2010, 13:20