Är det fel att sätta till saker som gör att maten håller längre? För om maten håller längre slipper alla delar i mellanhandskedjan inkl konsumenten
slänga gammal/utgången mat Och massor av mat slängs pga utgångsdatum etc!
"57% av maten som slängs är ätbar"Och ur ett
hållbarthetsperspektiv är det viktigt att inte slänga mat som går att äta!
NatriumlaktatFramställning: Natriumlaktat är saltet av mjölksyra vilken framställs genom fermentering av sackaros. Förekommer naturligt i kroppens ämnesomsättning
Natriumaskorbat (C-vitamin)
NatriumlaktatFramställning: Salt av citronsyra
Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning
E450FUNKTION
Stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel. Även bakpulver.
FRAMSTÄLLNING
Framställs syntetiskt ur fosforsyra.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. ost, glass, soppor och såser, kött- och fiskprodukter och djupfryst fisk.
KÄNDA HÄLSORISKER
-
NatriumnitritÄmnet hämmar utvecklingen för den bakterie som kan orsaka matförgiftningen botulism genom att upprätta för bakterien ogynnsamma förhållanden. Det förstör bl.a. järn-svavelbindningar i ferredoxin, ett enzym som spelar en väsentlig roll i bakteriens energiomsättning. ...
Numera tillsätts ämnet även för att ge den för rimmat kött så karaktäristiska rosa färgen som kommer av att nitrit binder till och förändrar strukturen på proteinet myoglobin.