Hejsan! Jag är alldeles splitterny här, och av endast en orsak - jag har funderingar över om det odlas krukväxter som jag kan få att överleva en längre tid.
Mina pelargoner och benjaminfikusar klarar sig ofta om jag sköter om, göder och planterar om dem som jag ska. De kan bli många år.
Men när det kommer till t ex hibiskusar, rumslönn osv fungerar det inte alls. Jag vill ju ha växter som växer sig stora och friska och som jag kan leva med i många år.
Minns min farmors krukväxter som fanns kvar år efter år. Skillnaden borde vara att de växterna som hon hade nog inte hade exponerats för en massa skräp som konstgödning och sånt.
De flesta krukväxter man köper i handeln idag verkar liksom ha en inbyggd sistaförbrukningsdag. De dör efter ett tag. Oavsett hur väl man tar hand om dem. De där gröna fingrarna jag trodde att jag hade funkar liksom inte på dessa.
Är det handeln som vill att det ska vara så? Då får de ju sälja så mycket mer?
Har läst tidigare här om retarderingsmedel. Är det det som ställer till det?
Och vore det inte en idé att odla ekologiskt? Jag kan tänka mig att betala mer ifall jag vet att växten har en chans att klara sig längre....
--------------------
zon 5 (4) mellersta Dalarna
|