CITAT (Tulipanaros @ 14-02-2010, 09:11)

Jo, trädgårdsböcker (Truedsson t.ex., tror jag) brukar numera rekommendera att odla plocksallat som solitära plantor; godare smak och vackrare växtsätt. (Skillnaden är att huvudena inte knyter sig som på huvudsallat.) Jag gör så med en del, men jag tycker också att det är praktiskt att odla plocksallat på traditionellt vis, dvs. så att man kan klippa och få nytt på samma planta. (Solitärerna skördar jag oftast som huvudsallat, dvs. hela plantan på en gång, även om man förstås kan knipsa blad på dem också.) Jag är dessutom usel på att så i omgångar.

Men jag håller med om att det är ett bra alternativ!
Jag plockade med början nerifrån. De växte sedan upp och blev halmeterhöga men var fortfarande goda. När jag inte hann med att äta i samma takt som de växte så skördade jag hela plantan och åt upp stocken också. Mycket god faktiskt.
Sedan vad som är traditionellt kan man ju fundera över. På påsen står det ju plantavstånd 25 cm. Det är bara det att vi odlare ofta inte observerat det. Sedan finns det ju mycket mellan 0,5 och 25 cm. Hur tätt brukar du sätta dina när du gör det "traditionellt"?