Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Granatäpple, skala och äta
          vitavargen
          Inlägg 14-02-2010, 21:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 576
          Medlem sedan:
          13-11-2009
          Medlem nr: 26 792



          Många gånger ser vi en kock sätta en jätte kniv i en granatäpple. En del saft (som är den enda ätbara i den frukten) hamnar på bordet.

          Det finns en och annan som avstår granatäpple som är en nyttig frukt och nu försöker jag berätta så gott jag kan om denna frukt och tillvägagången till den goa saften.

          Alldrig ska en granatäpple skäras som kockarna gör. Först skärs bort tornet som står på nordpol med hjälp av en jätte liten kniv. sen skärs ett plustecken istället för tornet. varje arm av plustecknet dras till sydpolen med en liten kniv som skär in bara några mm i skalet. Sedan med både händerna tryckes granatäpplen isär i två halvor och sedan halvorna halveras också.

          Men ett matsked kan knackas på skalet på varje del av frukten, då lösnar kärnorna som kan läggas i en skål. Kärnorna har en vit päronformade kärna som är beskt. De ska inte tuggas utan de ska tryckas med hjälp av tungan till gomen( muntaket). Saften sväljes och sen resten av kärnorna sväljes för sig. Lägg märke till att allt är beskt i en granatäpple förutom saften.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          vitavargen
          Inlägg 15-02-2010, 19:14
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 576
          Medlem sedan:
          13-11-2009
          Medlem nr: 26 792



          Hos NE (Nationalencyklopedin) står det om Granatäpple:

          Frukten innehåller inga unika substanser, men dess halt av antioxidanter( flavoner andr polyfenoler) är ovanligt höga. Den traditionella användningen av granatäpple inom flera kulturers folkmedicin har följts av fynd gjorda inom nutida medicinsk vetenskap. Fruktens saft, eller olja pressad från dess frön, har visat sig ha hämmande verkan på tillväxten av odlade mänskliga bröstcancer- och prostatacancerceller. Vidare har man konstaterat en hämmande verkan på oxidationen av blodfettet LDL, en effekt som är potentiellt värdefull med tanke på LDL-oxidationens roll i uppkomsten av asteroskleros (åderförfettning). En preliminär klinisk prövning på män som behandlats för prostatacancer antyder att denna fruktsaft kan reducera risken för återkommande tumörsjukdom.

          Det enda felet med frukten är dess pris tycker jag. sju kronor skulle kunna vara ett skäligt pris, skulle jag tro.

          Men dessa goda effekter av fruktens saft får vi behålla för oss själva, annars snabbköpen kan höja priset rejält. smile.gif
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 03:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon