Pepparmynta! Jag höftar i hop allt jag gör i köket, men krusbärspajen gör jag ungefär så här:
Snoppa så mycket välmogna krusbär att det blir råge i formen du tänkt använda och lägg i en plastpåse. Tillsätt ganska mycket socker och potatismjöl, de är ofta både syrliga och saftiga. (Till en liter bär ca 3 dl socker och 1-2 dl potatismjöl) Förslut påsen och skaka om ordentligt, så att det saftar sig lite. Lägg åt sidan.
Pajdeg: 200 gr smör 1 1/2 dl strösocker (byt mot hälften vit sirap om du vill ha knäckig deg) 3 dl vetemjöl 3-4 dl havregryn, som du krossar extra med handen när du lägge i dem Kör med elvisp eller assistenst, degen ska vara grovkornig. Använd ej händerna då smöret smälter för mycket.
Smörj en form och platta försiktigt ut degen i botten och på kanterna. Spar av degen så att det räcker till att "toppa" pajen. Grädda i 225 grader i cirka tio minuter, tills den fått lite färg. Lägg i krusbärsröran, toppa med sista degsmulorna så att bären syns under och grädda i cirka 15 minuter - kolla att pajkanterna inte bränns. Täck sedan med folie och grädda ytterligare en halvtimme ungefär. Avnjutes med vaniljsås, mjukrörd glass eller vispgrädde.
Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|