CITAT (Fny @ 11-03-2010, 08:46)

förr botade man järnbrist med att stoppa en järnspik i ett äpple, låta den stå några dagar, sen dra ur spiken och äta äpplet.

Skrock.
Har läst på lite nu; järn från vegetariska livsmedel föreligger i huvudsak i jonform, både tvåvärt Fe2+ och (mest) trevärt Fe3+. Att det är svårt för kroppen att ta upp beror på att jonerna är så instabila så de snabbt ingår väldigt stabila bindningar innan man hinner ta upp dem. Fe2+ löser sig lättare än Fe3+ som bara löser sig vid pH-värden under 5 och därmed bli ännu svårare att ta upp. Kroppen tar upp ca. 20% av järnet i animaliska livsmedel men bara 3-8% i vegetariska. Det verkar som om man även tar upp järn ur dricksvatten fast i obetydliga mängder.
Tyvärr går det inte att skriva korrekt här. 2+ och 3+ ska naturligtvis vara upphöjda.