Jag har inte läst alla inlägg så noga nu, vill mest svara på ursprungsinlägget.
Jag gick ut Enköpings trädgårdsmästarutbildning december 2009. Jag har faktiskt bara gott att säga om utbildningen. Lärarna var verkligen "toppskiktet" ur branschen och mycket kunniga, även om den pedagogiska förmågan varierade. Totalt sett var de flesta dock mycket bra på att undervisa. Lärarna var t.ex. Maj-Lis Pettersson (växtskydd), Lena Månsson (perenner, sommarblommor, lök och knöl), Elisabeth Svalin (Gunnarsson, trädgårdshistoria), Harald Kratschmer (beskärning), Tom Ericsson (fr SLU, växtens byggnad), och många fler.
Det finns "tre läger" när det gäller vad man vill jobba med, känns det som. Vissa kan tänka sig säsongsjobb i princip livet ut. Andra vill starta eget och hjälpa folk med deras trädgårdar (svårt på vintern om man inte får bra designjobb och kan rita trädgårdar då). En tredje skara kan tänka sig att ha säsongsjobb och att jobba med något helt annat eller snöröjning, på vintern.
Jag jobbar just nu på en kyrkogård (säsongsjobb). Man behöver inte vara medlem i svenska kyrkan för att jobba säsong där. Det är oftast de fast anställda som har hand om vissa bitar där man kan träffa anhöriga (t.ex. urnsänkning). Dock hjälper jag till med gravgrävning av olika slag, där jag dock aldrig har huvudansvaret.
Som första jobb tycker jag kyrkogårdsjobb är bra, eftersom både skötsel, viss anläggning, beskärning och framför allt MASKINER ingår, så man lär sig mycket praktiskt.
Några tips: Satsa på bra praktikplatser, gärna hos ganska kända företag, kommuner eller botaniska trädgårdar, där du ser till att få skriftligt intyg där det står vad du gjort, hur länge, samt hur du var som arbetare. Även om skolan inte kräver detta är bra att kräva det själv! Mycket värt när man söker jobb.
Det där med att många får jobb... Det funkar så att de undersöker en tid efter utbildningen, vilka som har jobb just då. Det kan vara säsongsjobb eller vad som helst. Då kan statistiken visa väldigt höga procenttal. Men visst, jag tror faktiskt inte det är så jättemånga som går arbetslösa efter 1-3 år!
Har man utbildning och skriver en bra ansökan är det inte så svårt att få åtminstone säsongsjobb inom odling, växthusodling, parkskötsel och dylikt. Vill man utvecklas och lära sig mycket om alla sidor av branschen är det nog bra att ha provat på olika saker, innan man till slut känner efter vad man vill jobba med på lite längre sikt. Så känner jag i alla fall.
Sorry för det långa svaret. PM:a mig om du vill veta något om Enköpingsutbildningen. Den kommer ha inriktning på ledarskap i framtiden, tror jag. Jag pendlade två år från stockholm (tågen stannar även i Sundbyberg). Man kan låna extra av CSN för tågresorna.
Redigerat av sanakan: 05-04-2010, 17:58