Det beror ju på vad du ska ha såsen till, alltså vad som ska serveras mer än sås

Till fisk t ex så är det helt underbart med Sauce Verte (Grön sås). Den gör man enkelt genom att hälla ned allt grön man kan komma över i mixern, köra så slätt som möjligt och sedan i med gräddfil och majonnäs, salt och peppar.
Här är ungefärliga mängder:
SAUCE VERTE à la Peztis
1 dl ärtor
1 dl spenat (fryst)
1 dl persilja
1/2 dl gräslök
1/2 kruka basilika
1 tsk timjan el motsvarande färsk
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
salt
peppar
Tjänar på att görsa dagen innan.
Till kyckling och fläskkött är ju tzatsiki-liknande såser jättegott!
TZATSIKI à la Peztis
5 dl yoghurt naturell
3 msk olivolja
1 msk vinäger och/el citron
2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 gurka, grovt riven
salt
peppar
basilika
timjan
italiensk salladskrydda
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vätska rinna av under ca 1 h. Lägg den rivna grukan på en tallrik och häll över salt, låt stå.
Blanda de övriga ingredienserna. Häll i den avrunna yoghurten, krama ur gurkan och lägg i den. Rör om, förvara svalt. Tjänar på att göras innan.