Nej mangold behöver inte förkultiveras den sås då marken har en temp på runt +8-10C = någon gång i maj. De röda sorterna kan vara känsliga så de går ibland upp i blom och glömmer sätta bladskörd men satsar du på de gröna sorterna typ silver, argentata, erbette, perpetual spinach och liknande brukar det aldrig vara några problem + flera av sorterna övervintrar och kan skördas tidigt på våren innan de går upp i blom då brukar man gräva upp dem (mangold är 2-årig och satsar på blom och fröbildning andra året). Fröerna har god hållbarhet så man kan ha samma fröpåse i åtminstone 4-5år.
Även bönorna tycker jag är en god idé, så krispiga bönor som man får då man tillagar direkt efter skörd kan man aldrig få ifall man handlar i en butik. Även bönfrö håller i flera år så man kan ha samma fröpåse mer än ett år.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|