Lite ljus kan vara bra för frukterna men inte direkt gassande solljus.
Ibland så tycker jag nog man har gått fram alldeles för hårt vid avbladning av tomater i många böcker för hobbyodlare. Det är skillnad på att vara hobbyodlare och yrkesodlare. Yrkesodlare odlar ofta med metoden nedläggning och då tar man bort de nedersta bladen med jämna mellanrum så att det går att lägga ner plantorna men man rör inte bladverket längre upp (tjuvar gör man visserligen men de är bara några centimeter när man tar bort dem). I hobbyodling kan man låta bladen vara kvar och bara ta bort blad som blir fula, man kan även ta bort något blad här och där ifall man fått det alltför tätt i växthuset, blir det för tätt i bladverket blir fuktig luft stillastående och då trivs svampsjukdomar.
+Yrkesodlarna odlar mest sorter som inte brukar få grön nacke, odlar man lite äldre sorter som numera mest finns i hobbyodlarsortimentet så är det större risk att frukterna kan få grön nacke.
(Även om de kallas grön nacke kan området runt nacken vara åt det gulare hållet. Tomater med grön nacke går dock utmärkt att äta man kan ju bara skära bort nacken ifall man tycker det inte smakar så bra där.)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|