Hur mycket man kan pressa fram ur en begränsad yta beror ju helt på vad man odlar och hur, men frågeställningen är verkligen intressant - hur många kg skörd kan man få ut per m2 som mest? Eller ska man räkna kalorier kanske? Vore intressant att höra om några sådana försök gjorts.
Är ytan så begränsad skulle jag läsa på ordentligt om olika alternativa metoder att maximera skörden per bädd, t.ex. genom att ha olika grödor som avlöser varandra (en gröda tidig vår, en annan högsommar, något snabbt och köldtåligt sist på hösten) testa att så snabba grödor mellan raderna på sådant som tar längre tid på sig så man utnyttjar ytan till max, och så förstås olika varianter av upphöjda bäddar, djupbäddar, varmbänkar, odlingslimpor, växthus etc.
Det finns en hel del kunskap om sådant i bl.a. Kina om jag minns rätt, de verkar vara duktiga där på att få ut maximal skörd av begränsade ytor. Det var en intressant artikel om detta i Allt om Trädgård för något/några år sedan.
|