Jag är av naturen lat, och har ett basbrödrecept som jag gör när jag bakar själv. Det har lång jästid och man kan göra annat under tiden det sköter sig självt. I detta har jag haft både morötter, rödbetor, lök och olika örtkryddor med utmärkt resultat. ca 100 gr rivet eller finhackade rotfrukter, eller 1-2 msk torkade örter. Tillsätts i det torra.
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst 12 dl vatten 5 tsk salt 2,5 l mjöl, ej för grovt
Blanda alla torra ingredienser. Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra. Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand. Jäs 1 timme. Rör om, och jäs en timme till. Häll upp degen på en långpanna. Sätt samtidigt ugnen på 250 gr. Jäs 15-20 min. Grädda 15 min. Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till. Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna. Dela i 4 ”limpor”.
--------------------
|