Såhär skriver Runåbergs om skörd och användning:
SKÖRD: Små rovor är godast. Börja skörda när de är 5 cm. i diameter och använd dem råa, skiva-de eller rivna, eller i grytor, gratänger, soppor. Eller stekta, ungsbakade, till rotmos och gröt eller varhelst de kan passa. De flesta majrovor har dålig hållbarhet. Högst några månader i jordkällare. Skörda majrovan ung. Större rovor håller bättre i källare. Under årtusenden måste de ha tillagats på de mest skilda sätt. Romarna åt t. ex. gärna rovor med honung. Under medeltiden trakterades kungligheter med skulpterade rovor i de mest utsökta skepnader. Bara fantasin sätter gränser. I dagens kokböcker finns inga recept på rovor, så det är fritt fram för expriment.
Jag har ätit majrovor som varit som tennisbollar i strlek och de har varit OK och vid de tillfällen majrovor har hittats i matbutiken har de varit i ungefär den storleken de med.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|