CITAT (*Stintan* @ 31-07-2010, 21:29)

http://www.clasalenius.se/kockknivar/victo...ctorinox_v53103Diska aldrig en kniv i diskmaskinen! Den höga värmen gör att en del av härdningen i kniven kan försvinna och då håller inte skärpan lika länge. Dessutom innehåller maskindiskmedel salt och salt miljö är aggressiv även på s k rostfritt stål. Kniven står heller inte still och det är lätt att både kniv, diskmaskinskorg och andra bestick skadas.
Det är också stor risk att man skär sig på en kniv som står i diskmaskinen. Diska istället av kniven för hand efter användning, torka och sätt den på plats i knivblock, i knivlåda, på magnetlist eller liknande
Jag diskar "alla" mina knivar i diskmaskin utom några svindyra kockknivar som jag har, härdningen tar inte skada av värmen i maskinen eftersom metallen måste mer eller mindre glödgas för att den skall påverkas och så varmt blir det aldrig. Kortare knivar ställer jag med spetsen nedåt i bestickkorgen men ser till att inte ställa ner flera saker i samma fack, längre knivar lägger jag på övre hyllan bland glasen. Det som far illa i diskmaskinen är i så fall träskaften och gulddekor på tallrikar och fat, eloxerade aluminiumlock skall man inte heller köra i diskmaskin eftersom eloxeringen kan försvinna pga. det galvaniska element som uppstår då metaller av olika slag blandas i en salt miljö och det är därför man har offeranoder (zink) i botten på stora fartyg.
Redigerat av malcolm: 01-08-2010, 11:16