Det här funkar i ibland. Rättså bra att baka nu när det är varmt både inne och ute. Jag har provat med olika typer av rågmjöl och kommit fram till att Kungsörnens grova rågmjöl är det som fungerar bäst.
SURDEGSGRUND
Dag 1 kväll: 1 ½ dl ljummet vatten 1 tsk honung 1 ½ dl rågmjöl - Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten en stund. Rör sedan ut honungen i det ljumma vattnet. Blanda sedan i mjölet. Täck med plast och låt stå varmt t ex över kylskåpet. - Dag 2 morgon: 1 dl ljummet vatten 1 dl rågmjöl
- Värm upp en ny skål med varmvatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl med degen från dagen före. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt, täck med plast och låt stå varmt.
Dag 2 kväll: 1 dl ljummet vatten 1 dl rågmjöl - samma process som dag 2, morgon
Dag 3 morgon: -Upprepa ännu en gång samma process
Dag 3 kväll: Surdegsgrunden bör vara färdig. Den ska bubbla lite och lukta lite syrligt. Om inte så låt stå varmt ytterligare ett dygn.
Använd 1 dl av grunden till baket. Resten kan sparas i kyl i burk med lock en vecka. Kan även frysas; glöm då inte att ta ut degen i köket dagen före så surdegsbakterierna vaknar till liv.
SURDEGSBRÖD två bröd på ca 700 g
Dag 1 kväll: 3 dl ljummet vatten 1 dl surdegsgrund 3 dl rågmjöl - Blanda vattnet med surdegsgrunden och tillsätt rågmjölet. Blir löst så vispa gärna. Täck med plastfolie. - Dag 2 morgon: 3 dl ljummet vatten 3 dl rågmjöl - Häll vattnet i degen från dagen före. Vispa i rågmjölet. Täck bunken igen.
Dag 2 eftermiddag:
KOM IHÅG ATT TA UNDAN EN BIT SURDEG OCH SPARA TILL NÄSTA BAK.
3 dl ljummet vatten 1 msk salt 4 dl vetemjöl 4 ½ dl rågmjöl
- Blanda i vattnet, saltet och mjölet. Bearbeta degen med en träslev. Degen ska vara kladdig. - Låt jäsa minst en timme (till dubbel storlek). - Värm två bakformar med ljummet vatten (så jäser degen lättare). - Torka ur dem och smörj dem väl med smör. - Placera en långpanna i botten av ugnen och sätt ugnen på 250 gr. - Klicka degen i formarna. De ska fyllas ungefär till 2/3. Strö lite rågmjöl över och täck med plastfolie. Det gör det lättare att observera hur degen jäser. - Låt degen jäsa till kanten eller tills man kan se små hål i degen. Det kan ta en timme eller mer det beror på temperaturen i köket och hur jäsningen kommit igång. - Sätt in formarna på galler ugnen och slå ½ dl vatten i långpannan så det förångas. - Minska ugnsvärmen till 200 gr. - Grädda ca 60 minuter. - Mot slutet av gräddningstiden kan man ta ut bröden ur formarna så de blir lite mer stabila i formen. - Täck bröden med handduk och låt svalna på galler tills nästa dag.
--------------------
"brukar är inte alltid"
|