Ja då har jag skördat mina bondbönor, de var dock lite jobb med att skala dom efter att ha förvällt, undrar lite om jag förvällde för mycke eller för lite för de var inte bara att snitta och klämma ut dom, vissa blev lite mosiga och vissa satt skalet rätt hårt kvar på. Nu ligger dom iallafall i frysen:), lite besk tyckta jag att dom var att bara äta lättsaltade. Nu har jag en ny fråga:) Jag har även sått två andra sorters bönor, en Kokböna/Spritböna som är röd-gul strimmade och en Skärböna som är gul-lila strimmade (på båda står namnet Phaseolus vulgaris på latin). När jag frågade efter bönor i butiken så fick jag tips på dessa och eftersom dom ser lite lika ut så funderade jag inte så mycke men nu när jag läser närmare om dom så står de att man skördar kok/sprit-bönan när baljorna gulnat o fröna torkat, medans skär-bönan ska skördas hela baljor innan fröna börjat svälla och ätas hela. Dom sista går alltså inte att använda som böna? Är de någon som har koll på detta?
|