Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Syltade tomater
          Pote2illa
          Inlägg 06-09-2010, 15:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          01-10-2008
          Medlem nr: 19 210



          [font="Lucida Console"][/font][size="3"][/size] Jag har plockat av mina gröna (omogna) tomater i dag.
          Nu ska det bli syltade tomater efter ett gammalt recept.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Inga från Närke
          Inlägg 13-09-2010, 09:58
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 3 807
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 29



          Här kommer några recept men har inte provat något själv ännu eftersom jag inte får några gröna kvar:

          SYLTADE GRÖNA TOMATER

          1 KG GRÖNA TOMATER

          LAG: 3 DL VATTEN
          1,5 DL ÄTTIKSPRIT
          4 DL SOCKER
          2 BITAR HEL KANEL
          2 BITAR MUSKOTBLOMMA
          6 TILL 8 HELA KRYDDNEJLIKOR

          SKÖLJ TOMATERNA OCH TAG BORT BLOMFÄSTET. PRICKA DEM MED EN GAFFEL.
          FÖRVÄLL TOMATERNA I KOKANDE VATTEN TILLS DE BLIR HALVMJUKA CA 5 MINUTER
          TAG UPP OCH LÄGG I PÅ VÄL RENGJORDA BURKAR.
          LAG: BLANDA VATTEN, ÄTTIKSPRIT, SOCKER OCH KRYDDOR INKNUTNA I EN BIT TYG,
          I EN KASTRULL. KOKA UPP. TAG BORT TYGPÅSEN MED KRYDDORNA - MEN
          SPARA DEN OCH HÄLL DEN VARMA LAGEN ÖVER TOMATERNA. LÅT STÅ
          SVALT UTAN LOCK TILL NÄSTA DAG. HÄLL AV LAGEN OCH LÅT DEN KOKA UPP
          MED KRYDDPÅSEN OCH HÄLL LAGEN ÖVER TOMATERNA IGEN. UPPREPA DET
          EFTER 3-4 DAGAR. SKUMMA LAGEN VÄL INNAN DU HÄLLER DEN ÖVER
          TOMATERNA DEN HÄR GÅNGEN. SÄTT PÅ LOCKET DIREKT, INNEHÅLLET SKA
          EJ SVALNA. FÖRVARAS SVALT. GOTT SOM TILLBEHÖR TILL OLIKA KÖTTRÄTTER

          TOMATMARMELAD

          1 KG TOMATER MOGNA
          1 KG ÄPPLEN
          1 1/4 KG SOCKER
          BENDYRA??????

          TOMATERNA FÖRVÄLLS OCK SKALAS OCH ALLT KOKAS TILLS DET BLIR LAGOM KONSISTENS

          MORMORS LÖK OCH TOMATSALLAD Prova till söndagssteken

          1,5 KG GRÖNA SMÅ TOMATER
          1,5 KG GUL LÖK

          SALTLAG: 3 LITER VATTEN
          2,5 DL SALT
          0,5 SL SOCKER
          ÄTTIKSLAG 3 DL ÄTTIKSPRIT
          4,5 DL VATTEN
          1 KG STRÖSOCKER
          8 TILL 10 ST KRYDDNEJLIKOR
          3 TSK FLYTANDE ATAMON KONSERVERINGMEDEL

          SKÖLJ O. SKÄR TOMATERNA I 4-6 KLYFTOR. SKALA OCH FINSKIVA LÖKEN. BLANDA SALTLAGEN
          KALL I ETT RYMLIGT KÄRL. RÖR SÅ ATT DEN LÖSER SIG OCH LÄGG SEDAN I LÖKEN OCH TOMATER
          LÅT DEM DRA I 3-4 TIMMAR. SLÅ SEDAN AV LAGEN OCH LÅT GRÖNSAKERNA RINNA AV. BLANDA
          ÄTTIKSLAGEN UTAN KONSERVERINGSMEDLET I EN GRYTA OCH KOKA UPP DEN. LÄGG I GRÖN-
          SAKERNA OCH LÅT DEM SJUDA I CA 5 MIN. TA SEDAN GRYTAN AV VÄRMEN, SKUMMA YTAN VÄL
          OCH TILLSÄTT KONSERVERINGSMEDLET.
          FYLL SALLADEN PÅ VÄL RENGJORDA GLASBURKAR OCH FÖRSLUT GENAST MED LOCK.
          FÖRVARA I KYLEN.

          Syltade gröna tomater

          1 kg Små gröna tomater
          Lagen:
          3 dl vatten
          1 1/2 dl 24%-ig ättika
          4 dl vit sirap
          2 bitar hel kanel
          2 bitar muskotblomma
          6 hela kryddnejlikor

          Skölj tomaterna o. ta bort blomfästet. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn. Förväll dem
          i 5 min.i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.Koka upp samtliga ingredienser till lagen. Häll
          den varma lagen på tomaterna. Låt stå 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna
          och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara kallt.

          Syltade gröna tomater

          Ingredienser
          1 kg små, gröna tomater, kokande vatten
          Lagen
          3 dl vatten
          1 1/2 dl ren ättika
          4 dl Dansukker Vit Baksirap
          2 bitar hel kanel
          2 bitar muskotblomma
          6 hela kryddnejlikor

          1. Skölj tomaterna och ta bort blomfästena. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn.
          2. Förväll tomaterna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.
          3. Koka upp vatten, ättika, baksirap, kanel, muskor och kryddnejlika. Häll den varma lagen på tomaterna.
          4. Låt stå i 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut
          och förvara svalt


          Gröna tomater

          Låter vatten sjuda i en kastrull. Häller i nejlikor, kardemummakärnor, en skvätt surt vitt vin eller vinäger,
          några skedar ättika, ett par nypor salt, en tesked honung, ett par kanelstänger, lite peppar.
          Kokar samtidigt i en annan kastrull smala glasburkar och deras lock - inlagda tomater ser kul ut på
          höjden. Efter 30 minuter i kokande vatten är burkarna och locken steriliserade och man slipper använda
          konserveringsmedel.
          Lägger i tomaterna i spadet, låter dem sjuda ca 30 sekunder eller så. Tar upp burkarna med gaffel (på
          fingrarna finns bakterierna som gör att inläggningen möglar innan jul), bränner mig på ångan, skedar ned
          tomaterna i burkarna, häller på spad så att det täcker tomaterna.
          Ca 1/6 av burken måste vara tom, dvs fylld med luft. Snabbt ska locket på, medan allt är ångande hett
          och det blir ett väldans letande med gaffeln efter locket till burken i kastrullen med de kokande glasen.
          Bränner mig igen när locket kommer upp.
          Skruvar på locket med en handduk, ställer burken upp och ned. Het burk, hett innehåll och hett
          lock gör att det blir vacuum eller något, för sedan är locket lika svårt att få upp som en köpeburk.
          Och tomaterna håller i vanligt skafferi i flera år.


          Annat recept på gröna tomater

          1 kg gröna tomater
          ½ kg socker
          rivet skal från 3 citroner
          1 bit ingefära
          atamon

          Skär de sköljda tomaterna i bitar.
          Borsta citronerna och riv av det gula.
          Blanda tomater, socker och citronskal och en bit ingefära - stor som två sockerbitar.
          Koka upp på hög värme under omrörning.
          Sänk värmen och koka sakta ca 1 ½ timme.
          Passa noga, rör om och låt inte fastna i botten.
          Kolla fastheten genom att hälla upp en sked på ett fat.
          Ställ fatet i kylen och dra med skeden genom marmeladen.
          När skåran inte rinner samman, är marmeladen klar.
          Tillsätt atamon enl. beskrivning på flaskan och fyll marmelanen på burkar.

          Redigerat av Inga från Närke: 13-09-2010, 09:59


          --------------------
          skriver Inga från Närke i zon 3-4
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 13-09-2010, 23:27
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          [quote name='Inga från Närke' date='13-09-2010, 10:58' post='1290119']
          Gröna tomater

          Låter vatten sjuda i en kastrull. Häller i nejlikor, kardemummakärnor, en skvätt surt vitt vin eller vinäger,
          några skedar ättika, ett par nypor salt, en tesked honung, ett par kanelstänger, lite peppar.
          Kokar samtidigt i en annan kastrull smala glasburkar och deras lock - inlagda tomater ser kul ut på
          höjden. Efter 30 minuter i kokande vatten är burkarna och locken steriliserade och man slipper använda
          konserveringsmedel.
          Lägger i tomaterna i spadet, låter dem sjuda ca 30 sekunder eller så. Tar upp burkarna med gaffel (på
          fingrarna finns bakterierna som gör att inläggningen möglar innan jul), bränner mig på ångan, skedar ned
          tomaterna i burkarna, häller på spad så att det täcker tomaterna.
          Ca 1/6 av burken måste vara tom, dvs fylld med luft. Snabbt ska locket på, medan allt är ångande hett
          och det blir ett väldans letande med gaffeln efter locket till burken i kastrullen med de kokande glasen.
          Bränner mig igen när locket kommer upp.
          Skruvar på locket med en handduk, ställer burken upp och ned. Het burk, hett innehåll och hett
          lock gör att det blir vacuum eller något, för sedan är locket lika svårt att få upp som en köpeburk.
          Och tomaterna håller i vanligt skafferi i flera år.


          Det här var ju lite kul! Här får man prova sej fram till ett gott resultat!


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 15:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon