Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Världens godaste pumpasoppa!, Lätt att göra också :)
          sanakan
          Inlägg 23-09-2007, 10:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 175
          Medlem sedan:
          02-03-2007
          Medlem nr: 9 182



          Här kommer ett recept på den pumpasoppa som förgyller min och min sambos höstdagar. Vi är helt besatta av den här soppan. Vi kommer troligtvis äta den till middag varje lördagkväll. Till soppan äter vi chiabattahalvor uppvärmda i ugn med vitlökssmör på. Och vitt vin! En måltid för gudar och gudinnor! wub.gif

          Nåväl, till receptet...

          ------------------------------
          PUMPASOPPPA

          För 4 personer (man kan frysa in portioner som blir över om man bara är 2 personer)

          Detta behövs:

          > Köttet från en orange pumpa, 600-1000 gram cirka.

          Helst en orange, söt sort, de jag tycker är godast ser ut som de oranga i förgrunden på denna bild:
          http://www.sydgront.se/imagelib/images/AB8...4601B32BB1D.jpg

          > 1 gul lök
          > 2-3 vitlöksklyftor
          > 3 potatisar, normalstora.
          > Grönsaksbuljong (cirka 6-9 dl kommer att användas)
          > 2 matskedar färsk, riven ingefära
          > Saften av en apelsin.
          > Örtsalt och svartpeppar
          > Koriander!
          > 4 matskedar lätt creme fraiche
          > massor av färsk, hackad persilja (går även att köpa fryst i små paket, Findus)

          -------------------------

          Gör så här

          1. Skala och hacka löken och pressa vitlöken ner i en kastrull med lite olivolja i botten. Skär bort skalet på pumpan (går bra med vanlig potatisskalare tycker jag, om man tar i ganska hårt). Skala och tärna potatisen och skär även pumpan i små tärningar, något större än potatistärningarna. Fräs allt detta i en stor kastrull så att det blir lite brynt och mjukt, utan att ta färg.

          2. Späd med 5-6 dl buljong och låt detta koka på medelvärme under lock tills pumpan och potatisen är ganska mjuka (försök att ej få dem överkokta), cirka 10-15 minuter.

          3. Mixa soppan med en mixerstav till en slät konsistens (eller kör den i matberedaren, men detta tycker jag blir kladdigare, soppan är ju så het också!). Späd med 2-3 dl till med biljong till önskad soppkonsistens. Den ska vara ganska tjock och krämig. Tillsätt riven ingefära och apelsinsaften, samt salt, peppar, massor av koriander och persilja och smaka av!

          4. Låt soppan koka upp en gång till på svag värme, någon minut, och servera den varm med en klick kall crème fraiche.

          ------------------

          Inte svårt, tar cirka 20-25 minuter bara, helt underbart! Gillar man inte koriander kan man ta lite spiskummin för att få fram den orientaliska känslan. Ingefära och apelsin höjer pumpasmaken till skyarna tycker jag!

          Och här är en bild på när vi åt detta igår:

          Redigerat av sanakan: 29-09-2007, 09:47
          Bifogade fil(er)
          Bifogad fil  pumpkin_soup.jpg ( 130.85k ) Antal nedladdningar: 153
           


          --------------------

          Fågelholkar i holkbloggen Nyutbildad trädgårdsmästare! Drömmer om trädgård
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          smuleborg
          Inlägg 27-09-2010, 20:48
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Receptet låter gott, men jag - erkänner - har svårt för koriander (om den tar över; curry brukar gå bra). Jag ska testa ditt recept, med tanke på ingefära och apelsin, men jag utesluter nog helt koriandern.

          Nu är det (snart) säsong för pumpa igen! Här är mitt recept! På ett ungefär i alla fall.

          Pumpa
          Någon (mjölig) potatis (för att hålla ihop, reda)
          Vitlök
          Färsk chili (sort och mängd efter egen smak, det är ju så med chili)
          Citron
          Vatten eller egen buljong
          Bladpersilja
          Olivolja och lite smör
          Salt

          Jag börjar med att skala, gröpa ut och skiva pumpan i tärningar (det blir massor, ibland syltar jag en del av pumpan).

          Skalar och delar grovt vitlök (jag brukar använda en hel vitlök, varje klyfta skalad och grovt delad; OBS, den ska inte pressas).

          Värmer upp gryta på svag- till medelvärme. En skvätt olivolja och lite smör.

          Skalar och delar potatisar, ett par tre normalstora brukar vara lagom för en pumpa på ett kilo.

          I med vitlöken i grytan, passa! Först när vitlöken verkligen doftar nötaktigt och fått färg (men den får inte brännas vid, det kan gå fort) häller jag i vatten eller egen buljong, potatis och pumpa.

          Kokar på låg värme tills det att pumpa och potatis är mjuk.

          Jag mixar så härligheten. Späder med mer vatten eller egen buljong om det behövs.

          Jag hackar chili, fixar citronen.

          Häller chilihacket och citron (pressar med handkraft, silar kärnorna mellan fingrarna, precis som på TV! ) i soppan. Låter den puttra ett tag på svag värme. Smakar av med salt.

          (under tiden: Går ut och hämtar persilja, grovhackar den)

          När det är dags att servera, ringlar jag över lite olivolja och toppar med grovhackad persilja.

          Ungefär så här. Vill jag minnas. Det är ett tag sedan sist.

          Tillägg: Vi bor mitt i svampskogen. Vi har vid något tillfälle toppat soppan med (olivolja, persilja och - ) knaperstekt svart trumpetsvamp. Gott och en fröjd för ögat.

          Redigerat av smuleborg: 27-09-2010, 21:06


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-07-2025, 17:45
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon