Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Dags för glögg igen
          Solstorm
          Inlägg 06-10-2010, 14:54
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 933
          Medlem sedan:
          03-01-2008
          Medlem nr: 13 452



          Jag har köpt ingredienser till dunderglögg idag. http://www.odla.nu/forums/index.php?showtopic=79471&st=0
          Den jag gjorde förra året blev så himla söt. Jag hade nog i den större mängden russin. Jag har blivit bjuden på glögg av samma recept som var mycket godare än min. Tänkte skippa russinen i år. Vad händer om jag minskar mängden socker? Smakar det jäst då?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Peztis
          Inlägg 06-10-2010, 18:02
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 521
          Medlem sedan:
          18-01-2009
          Medlem nr: 20 608



          Jag har gjort min egen variant av denna glögg och struntat i svagdrickan då jag inte fick tag i den. Jag började med min i februari och den står nu och lagras i skafferiet.

          Den är riktigt SUPERGOD!

          Så i stället för dunderglögg får jag väl kallad en för

          SUPERGLÖGG à la Peztis

          5 l vatten
          2,5 kg strösocker
          1,5 dl farinsocker
          1 kg russin
          5 cm ingefära, färsk
          1 st citron
          15 g kardemumma, hel
          1 st kanelstång
          15 g nejlikor
          5 st potatisar (ca 700 g)
          1 msk enbär
          1 pkt jäst (50 g)

          Häll farinsocker och 2 kg av strösockret i en 10 liters-hink. Koka upp 2 l av vattnet och häll över sockret, rör tills det har löst sig.

          Stöt, klipp eller hacka russinen grovt (t ex i matberedare).
          Skala ingefäran (enklast att skrapa med sked) och skiva den.
          Skrubba och skär citronen i skivor.
          Stöt sönder kardemumman lite grovt
          Lägg alla kryddor, citron och russin i hinken och rör om.
          Häll på ytterligare 2,5 l av vattnet (kallt).

          Skala potatisen och skär i skivor, lägg i hinken.
          Krossa enbären något och lägg dem i lite gasväv, knyt om med en tråd som är tillräckligt lång för att kunna knyta i handtaget på hinken så att det lilla knytet senare lätt kan lyftas upp.

          Värm de resterande 0,5 l vatten till fingervarmt och rör ut jästen tills den är löst i separat skål. Häll det i hinken och rör om väl.

          Täck hinken med plast eller lock och låt stå i rumstemperatur, lyft försiktigt upp från botten en gång om dagen med slev. Kontrollera att det jäser (det ska skumma något och ”fräsa” om man lyssnar).

          Efter två-tre dagar tas enbären bort. Häll då i den resterande mängden socker om man vill ha en sötare glögg.

          Efter tre till sex veckor (smaka av) silas frukt och kryddor bort.

          Häll tillbaka i hinken och låt bottensatsen sjunka till botten (det kan ta ett par veckor).

          Häll upp i rena flaskor (helst med hävert) och förslut. Sätt på etikett och lagra svalt.

          Anmärkning
          Glöggen tjänar på lagring
          Vid avsmakning (görs emellanåt), hetta upp en liten mängd och smaka. Kryddorna kommer inte fram om det ej värms upp.
          Man kan även lägga i en skivad apelsin, en vanlijstång (delad), pomerans eller vad man önskar för att krydda annorlunda.
          Det blir ca 7 vinflaskor av denna sats.
          Det är även gott att dricka den kall med is.


          --------------------


          * ~~~ * Besök gärna min blogg bladsomblad.blogspot.com * ~~~ *
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Solstorm   Dags för glögg igen   06-10-2010, 14:54
          theseraphim   Jag har köpt ingredienser till dunderglögg idag. h...   06-10-2010, 15:46
          Solstorm   Det är det vanliga standardreceptet Dunderglögg 5...   06-10-2010, 15:53
          Eva i Höga   Kära nån, vad tiden går! Dags att sätta glögg ...   06-10-2010, 19:08
          Solstorm   Om jag minskar på russin och socker ska jag minska...   07-10-2010, 08:57
          Peztis   Jästen lever av sockret - det är en fin balansgång...   07-10-2010, 18:29
          theseraphim   får nog sätta en sats i år....Lingon o Anis....   07-10-2010, 22:33
          Suz   Hur har jag kunnat missa denna tråd förra julen...   08-10-2010, 17:15
          Suz   En till säkert korkad fråga.....ska man skala pota...   09-10-2010, 14:11
          Peztis   Skala potatisen. Och procenter ligger kring 12 (e...   09-10-2010, 16:11
          Suz   Skala potatisen. Och procenter ligger kring 12 (e...   09-10-2010, 16:22
          Peztis   Jag tror att man kan krydda lite som man vill. En ...   09-10-2010, 19:25
          Sofia H   Kanske någon har ett gott recept på glögg med lägr...   11-10-2010, 11:03
          Solstorm   Kanske någon har ett gott recept på glögg med lägr...   12-10-2010, 10:44
          Sofia H   Tack Solstorm, det visste jag inte. Ska forska lit...   12-10-2010, 11:36
          Peztis   Sofia, det är kanske inte alkoholen som gör dig tr...   12-10-2010, 17:48
          theseraphim   Sofia, det är kanske inte alkoholen som gör dig tr...   21-10-2010, 08:52
          Peztis   Hmmmm... jag är nog lite hopplös! :D Jag gjor...   30-10-2010, 15:45
          Suz   Nu har jag en fråga ang. dunderglöggen. Satte en s...   30-10-2010, 21:44
          theseraphim   Nu har jag en fråga ang. dunderglöggen. Satte en s...   31-10-2010, 00:54
          Peztis   Jag håller med, låt den småjäsa ett tag till.   31-10-2010, 09:22
          Suz   Tack för svaren! Då låter jag den vara 2-3 vec...   31-10-2010, 10:08


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 13:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon