Rolig diskussion! Det finns så smånga sätt att få fram frukt på - lågt, högt, långlivat, kortlivat...
CITAT (Bruno66 @ 07-10-2010, 15:00)

Hade jag en yta att plantera på, som ett par tusen kvadratmeter, skulle jag ändå försöka hålla träden låga och lättskötta. Jag vill INTE upp 6-10 m i luften, och kan man slippa så varför ska man då det?
/Bruno
Om du ska hålla äppelträd som är satta på frögrundstam eller A2 låga så blir det att klättra ändå. Inte med den långa fina äppelplockaren då, men med de vassa verktygen. Inte en gång per år heller, utan flera. Det är bara att välja. Men från nysatta träd är det klart att det tar en stund innan beskärningsstegen måste fram!
Hållbart i längden att hålla ett träd 50% mindre än vad det eftersträvar att bli kan det vara i t ex häckformatet. Då är det lätt att beskära ett par, ibland tre gånger per år.
Å andra sidan är det väldigt kul att experimentera. Fast själv har jag nästan helt slutat att prova olika formbeskärningar med starkväxande grundstammar för träd som jag vill ska hålla mindre former. Just när de börjar ge några mängder med frukt i 10-årsåldern, börjar också problemen med strukturerna som ofta inte håller. Det blir knäck i lodräta grenvinklar och behov av uppstöttningar lite här och var, behov av grövre beskärningar som förfular mm.
Jag testade olika slags svagväxande grundstammar i början. Sedan fick jag årligen äpple på A2 som blev över, och så började jag spaljera och formbeskära dem. Nu övergår jag till svagväxande igen och kommer att sätta de flesta starkväxande på ställen där de kan få bli stora, vackra, frodiga kronträd.