Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Kryddor
          netaave
          Inlägg 09-10-2010, 15:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Har precis gått igenom mina kryddor inför årets beställning, ja jag beställer på nätet en gång om året.
          Det jag slås av är hur mycket olika kryddor jag har idag jämfört med för 10-20 år sen. Då räckte kryddhyllan ovanför spisen men nu har jag dessutom en låda i skafferiet och bara dom jag använder varje dag och fyller på ofta ovanför spisen.
          Är det lika för er?


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Överbölingen
          Inlägg 10-10-2010, 22:31
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Kryddor är ju grunden till god mat. Är ofta ensam fleradagar iveckan under årstiden "sparkföre" i Böle. Då experimenterar jag vilt. Iblandfår jagta till portion nr två för att rädda anrättningen. Blir ett bra så får tvåan vila i frysen.

          Men skam att sägandes är vi inte så "receptoriska" någon av oss ifamiljen. Möjligen sonhustrurna. Eva, jag och sönerna har mer stilen "Vad gör vi av det här då?".

          Vi harnågrafå hållpunkter
          1 Kött skall vara rött till rosa i mitten Den grå/bruna ytan skall vara så tunn som möjligt och innerdelenså jämn i kulören som vi fixar. Rättesnöre är att hela köttbiten skall ha rumstemp vid anrättningstidpunkten. Ta fram entrecoterna vid lunchen ur kylen eller på morgonen ur frysen. Sätt en ny plastpåse om förpackningen (utan att förluta) ochställ några timmar i varmt kranvatten. Köttet blir perfekt tinat men aldrig mer än tre timmarföre stekningen. Det blir garanterat mört.

          Bryn kött ihet panna före färdigstekning. Använd gärna två plattor och två pannor. Elplattor svalnar långsamt. Nu kryddar du. Långstekning av stekar, sadel och fågel kan man i allmänhet krydda från början. Oftast har man ju marinerat dem.

          Åter till kryddningen enl min filosofi. Använd få kryddor till köttet. Svart,vit-eller kryddpeppar. Fläsk och tamfågel kvicknar till av ingefära. Vilt lyfter av enbär. Nöt och allt rött kött av lite, lite kaffe och en gnutta messmör. (Östersund är messmörets huvudstad).

          I såsen kan du sedan slå dig lös och experimentera. Det går alltid att börja om om det blir fel. Senaste trial and errorgrejen fick en läcker svampsås att skära sig. Orsak — jag blandade riktigt smör och flytande margarin av missriktad snålhet.

          Lök av diverse slag, färska kryddväxter, hemtorkade eller köpta är kul att testa. Prova olika citrusfrukter och deras skal. Lite gammalmodig som jag är så föredrar jag riktig grädde och gräddfil i matlagning framför cremefraiche och youghurt. (Skengraviditeten hålls tillbaka av lagom stora portioner).

          Detfinns en intressant kryddvärld i våra svenska trädgårdar. Bärbuskarna! Vissa annueler! Vissa vårlökars blommor! Träden på gården och i skogsbacken (gran, tall, en mm) (öh! undvik idegran!). Svamp som krydda är inte heller fel. Malda trattisar t ex.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          netaave   Kryddor   09-10-2010, 15:29
          Skruttis   Samma sak här! :giggle: När jag en gång i tid...   10-10-2010, 07:51
          batski   Kryddor är A och O i matlagningen! Jag har ock...   10-10-2010, 13:38
          Anma   Jag hade salt och peppar och kanel (till filen) nä...   10-10-2010, 13:44
          Huggorm   Salt, cayennepeppar, aromat och tabasco, det räcke...   10-10-2010, 13:44
          malcolm   Visst har man samlat på sig kryddor genom åren och...   10-10-2010, 13:45
          Markus_H   Har påsar med allt möjligt i kryddskåpet. Köper of...   10-10-2010, 14:11
          malcolm   Knorr grillkrydda brukar jag blanda med soja och a...   10-10-2010, 14:16
          netaave   Är väl dom nya maträtterna man tar till sig som sk...   10-10-2010, 15:01
          Anma   Inlagd sill med potatis är väldigt svenskt för mig...   10-10-2010, 15:17
          malcolm   Köttbullar med potatis (mos eller hela) o. gräddså...   10-10-2010, 16:00
          netaave   Köttbullar med potatis (mos eller hela) o. gräddså...   10-10-2010, 16:41
          malcolm   Fast köttbullar är väl utländskt (turkiskt?) från ...   10-10-2010, 17:32
          netaave   Kåldolmar också, tom. pizza är utländskt även om d...   10-10-2010, 17:37
          Alba   jepp pizza är väl ny mat, kåldolmar har vi ätit lä...   11-10-2010, 09:10
          Red Top   Hemma hos mina föräldrar hade vi salt, vit- o svar...   10-10-2010, 16:55
          netaave   Jag efterlyser större sortiment av kryddor i påse ...   10-10-2010, 17:04
          Red Top   Håller med dig. Det är dåligt utbud. Men det blir ...   10-10-2010, 17:16
          Alba   Neta - har du lust lägga in en länk där du handlar...   10-10-2010, 17:34
          evelina   Jag handlar härifrån dom har mycket ekologiska odl...   10-10-2010, 18:10
          batski   Någon som vet var man kan köpa snygga kryddburkar ...   10-10-2010, 19:23
          Anma   Någon som vet var man kan köpa snygga kryddburkar ...   10-10-2010, 20:02
          netaave   Någon som vet var man kan köpa snygga kryddburkar ...   10-10-2010, 20:14
          batski   Tack Anma och netaave :)   11-10-2010, 00:08
          malcolm   ÖoB har burkar av olika modeller med täta lock.   11-10-2010, 08:00
          batski   ÖoB har burkar av olika modeller med täta lock. T...   11-10-2010, 11:00
          fuchian   När jag lagade mat, då ville jag ha det så rent oc...   11-10-2010, 09:26
          netaave   Här säljer dom också både kryddor, te, kaffe burka...   11-10-2010, 12:14
          batski   Här säljer dom också både kryddor, te, kaffe burka...   11-10-2010, 12:55


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 06:53
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon