Jag förstår mig inte på de som säger att det kvittar om det är ekologiskt eller inte! Konstgödsel t ex blåkorn, utarmar jorden och tar kål på de organsimer som gör en jord levande. Småkryp, bakterier, svampar, maskar som behövs i en frisk jord försvinner då man använder konstgödsel. Den oönskade föroreningen kadmium finns i konstgödsel. Kadmium är cancerframkallande och sprids vidare i de grödor som odlats med hjälp av konstgödsel. Om man odlar ekologiskt i en trädgård eller på en gård kan man istället ha ett naturligt kretslopp där man änvänder den kompost och gödsel som gården/trädgården producerar. Konstgödsel är kväve som aldrig har ingått i det naturliga kretsloppet, utan är påspädning, som lakas ut i vattendrag, sjöar och innanhav och skapar där övergödning med algtillväxt och syrefattiga bottnar. Kortsiktigt kanske det inte märks så stor skillnad på kväveläckaget från ekologiskt jordbruk jämfört med konventionellt jordbruk men på sikt vinner det ekologiska jordbruket. En studie fr SLU visar att ekologiskt jordbruk släpper ut mindre kväve än konventionellt och att den biologiska mångfalden blir större med ekologiskt lantbruk. Ekologiska jordbruk sparar mer energi än konventionella- man slipper de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödselkväve. Djuren äter en mindre mängd industriförädlat foder som kräver stora insatser av energi.
|