Lyxvarianten
Ribbolita Italiensk brödsoppa
Portioner: 6 Tid: 3 timmar + blötläggning och vila 500 g vita bönor 1 grönkålshuvud på 1 kg 3 lökar 2 morötter 2 squash 200 g haricots verts 1 purjolök 2 potatisar 2 stjälkar grönselleri 2 mogna skalade tomater eller 1 msk koncentrerad puré 1 knapp dl olivolja 1 tsk kyndel eller timjan 3 msk hackad persilja 1 tärning grönsaksbuljong 1 msk salt svartpeppar 1 vitlöksklyfta 300 g gammalt lantbröd riven parmesanost 1 msk bikarbonat
1. Lägg de vita bönorna i blöt i saltat vatten med bikarbonat. Skölj och koka bönorna långsamt i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 1 timme beroende på storlek
2. Koka under tiden resten av soppan i en stor kastrull, 5 liter. Skär lök och purjolök i skivor. Täck botten med olivolja och stek lök och purjolök långsamt.
3. Skär övriga grönsaker utom squashen i mindre bitar. Spara även 5–6 stora grönkålsblad. Strimla grönkålen grovt (cirka 400 g, ta inte med den hårda roten). Lägg i kastrullen tillsammans med tomater, selleri, morötter, potatis och haricots verts. Tillsätt 1,5 liter vatten och en buljongtärning. Låt soppan koka lugnt i 1,5 timme.
4. Ta vara på vattnet som bönorna kokat i. Passera drygt hälften av bönorna och lägg över i den stora kastrullen. Lägg även i de hela bönorna, men spara ungefär hälften (lägg i en burk med spad och lite olivolja.) Lägg i squash och de skurna grönkålsbladen. Tillsätt kyndel eller timjan och svartpeppar (2 krm) och smaka av med salt (börja med 1/2 msk). Reglera vätskemängden med vattnet från bönorna. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter. När den är färdig skall den vara ordentligt tjock.
5. Skär lantbrödet, som bör vara 3–4 dagar gammalt, i tunna skivor. Rosta dem försiktigt i ugnen och gnid in dem lätt med vitlök. Lägg brödskivorna i botten av en stor bunke och häll soppan över. Låt den stå över natten i kylskåpet.
6. Koka upp soppan i 5 minuter före servering och tillsätt minsta möjliga mängd vätska. Servera i djupa skålar och garnera med de sparade hela bönorna, olivolja och nymald svartpeppar. Ribollita äts vanligen med riven parmesanost.
--------------------
|