Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Brödsoppa
          netaave
          Inlägg 14-10-2010, 11:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Brödsoppa



          1 hackad vitlöksklyfta
          300 g finskuret gammalt
          ljust lantbröd
          10 färska basilikablad
          ½ dl rött vin
          10 mogna små plommontomater
          i klyftor (alt en burk skalade utan spad)
          ½ liter köttbuljong
          salt, svartpeppar
          olivolja
          50 g strimlad mjuk parmesan

          1. Täck botten på en gryta väl med olivolja. Fräs upp vitlöken. Tillsätt bröd, basilika och vin. Fortsätt med tomaterna och tillsätt i omgångar buljongen.
          2. Låt soppan koka i cirka tio minuter tills brödet är mjukt och finfördelat. Soppan skall vara tjock som en kräm



          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          netaave
          Inlägg 14-10-2010, 11:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Lyxvarianten

          Ribbolita
          Italiensk brödsoppa


          Portioner: 6
          Tid: 3 timmar + blötläggning och vila
          500 g vita bönor
          1 grönkålshuvud på 1 kg
          3 lökar
          2 morötter
          2 squash
          200 g haricots verts
          1 purjolök
          2 potatisar
          2 stjälkar grönselleri
          2 mogna skalade tomater
          eller 1 msk koncentrerad puré
          1 knapp dl olivolja
          1 tsk kyndel eller timjan
          3 msk hackad persilja
          1 tärning grönsaksbuljong
          1 msk salt
          svartpeppar
          1 vitlöksklyfta
          300 g gammalt lantbröd
          riven parmesanost
          1 msk bikarbonat

          1. Lägg de vita bönorna i blöt i saltat vatten med bikarbonat. Skölj och koka bönorna långsamt i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 1 timme beroende på storlek

          2. Koka under tiden resten av soppan i en stor kastrull, 5 liter. Skär lök och purjolök i skivor. Täck botten med olivolja och stek lök och purjolök långsamt.

          3. Skär övriga grönsaker utom squashen i mindre bitar. Spara även 5–6 stora grönkålsblad. Strimla grönkålen grovt (cirka 400 g, ta inte med den hårda roten). Lägg i kastrullen tillsammans med tomater, selleri, morötter, potatis och haricots verts. Tillsätt 1,5 liter vatten och en buljongtärning. Låt soppan koka lugnt i 1,5 timme.

          4. Ta vara på vattnet som bönorna kokat i. Passera drygt hälften av bönorna och lägg över i den stora kastrullen. Lägg även i de hela bönorna, men spara ungefär hälften (lägg i en burk med spad och lite olivolja.) Lägg i squash och de skurna grönkålsbladen. Tillsätt kyndel eller timjan och svartpeppar (2 krm) och smaka av med salt (börja med 1/2 msk). Reglera vätskemängden med vattnet från bönorna. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter. När den är färdig skall den vara ordentligt tjock.

          5. Skär lantbrödet, som bör vara 3–4 dagar gammalt, i tunna skivor. Rosta dem försiktigt i ugnen och gnid in dem lätt med vitlök. Lägg brödskivorna i botten av en stor bunke och häll soppan över. Låt den stå över natten i kylskåpet.

          6. Koka upp soppan i 5 minuter före servering och tillsätt minsta möjliga mängd vätska. Servera i djupa skålar och garnera med de sparade hela bönorna, olivolja och nymald svartpeppar.
          Ribollita äts vanligen med riven parmesanost.



          --------------------


           
          Citera

          Inlägg i den här tråden


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 08:09
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon