En god bit på vägen vore att satsa mer pengar för att få en ren produkt ur reningsverken. Tycker mig se rätt många olika bud om huruvida det är vettigt att få ut det på åkrarna eller inte. Men jag hoppas att forskningen går framåt! Sen tycker jag som odlare att man gott kan kompostera. Det går att kompostera året runt, även fast man bor i lägenhet. Men det är naturligtvis bra med en balkong eller någon odlingsplätt att odla på också.
Angående ekologisk odling eller inte, som Jan Lindgren protesterar emot så tycker jag ni är fel ute. Ni försöker rama in allting som i någon precis specifiktion, som om alla odlingar skulle se likadana ut och ha samma förutsättningar. Det blir lite som diskussioner kring flyktingpolitiken som vi sett den senaste tiden. I verkligheten ser det inte riktigt ut så. Det är betydligt större skillnad mellan olika odlare än mellan det som ska kallas "konventionellt" och "ekologiskt". Det är den uppfattningen jag har efter ha grottat i detta ämne ganska länge och besökt olika odlare. I min egen odling tar jag givetvis vara på de resurserna som ligger närmst. Jag ser inte varför jag skulle göra en miljöinsats genom att köpa blåkorn när jag lika gärna kan göra ett större hantverk av det genom att använda det jag har i närheten. Löv från området, stallgödsel från ett stall i närheten, komposter av trädgårdsavfall och maskkompostering av hushållsavfall. Om jag bara hittar ett bra hygieniskt sätt att lagra urin så kan jag använda det också. Nu odlar jag förvisso inte för avsalu utan bara delikatesser till hushållet. Men min poäng är att odlingen bör anpassas till hur det ser ut där man odlar. Jag ser inte varför en konventionell odlare inte skulle kan använda metoder som oftast förknippas med ekologisk odling. Till exempel fånggrödor, växtföljd, biologisk bekämpning och i överlag förebyggande åtgärder mot problem. Jag är trött på detta onyanserade tänkande. Naturligtvis finns det "konventionella" odlare som använder dessa metoder också. Jag tycker inte vi ska sluta kompostera, använda stallgödsel, smarta växtföljder, biologisk bekämpning i växthus, täckning och mekanisk ogräsrensning. Ibland kan jag tycka det är märkligt att jämföra också. Den KRAV-anslutna odlingen i Sverige är förhållandevis liten och arealerna likaså. Angående biodynamisk odling så vet jag inte riktigt vad jag ska tro. Det är trevliga människor med stark ideologi som arbetar på dem är min uppfattning. Möjligen kan deras ihärdiga arbete med komposter uppföröka saprofyter som på sikt gör att näringstillförseln blir mer effektiv. Sen tycker jag Holger Kirchmann kan ta sig i r*ven med sin spydiga översittarattityd. Men jag ska grotta vidare i boken och försöka bilda mig en bättre uppfattning. Samt följa upp hans referenser, som förvisso ofta är försthandsperson.
Redigerat av officinalis: 14-10-2010, 20:18
--------------------
|