Hej Jan Lindgren, Konstgödsel utarmar jorden därför att den i allmänhet bara består av tre ämnen kväve, fosfor och kalium. Tillför man endast tre näringsämnen år efter år samtidigt som man tar ut höga skördar urlakas jorden; och jorden blir allt mer fattig- något som bevisats i forskningen.
Naturgödsel däremot, ger mat för maskar, bakterier, svampar och organismer som gör jordarna levande. Genom att gödsla med naturgödsel som innehåller organiskt material byggs mullhalten upp och jordstrukturen förbättras. Ensidig konstgödsling ger endast energi till växterna men ger inget till jorden. Stora mängder mat kan drivas upp snabbt med det har lågt näringsvärde. På sikt är det konventionella jordbruket på väg att slå ut sig självt genom att förstöra jordens bördighet.
Konstgödsel, bekämpningsmedel, långa transporter och kraftfoder är sådant som kräver energi och ger upphov till koldioxid. Inte småskaliga ekologiska jordbruk. Problemet i världen är inte små fattiga jordbruk som gödslar organiskt, utan de stora kemijordbrukande företagen, som gödslar "ekonomiskt".
Nu har jag tyvärr inte tid att skriva mycket mer här. Men har tänkt att en bra lösning kanske vore en ekologisk odling med kvävesensorer och fler analyser, om det är sant det du säger att ekologiska odlingar ger stora kväveläckage.
|