Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Paprika och chili, villrådig
          pialotta
          Inlägg 30-08-2004, 09:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          16-02-2004
          Medlem nr: 2 821



          Har ett 4 plantor i hink (en chili o 3 capsicum), de står i princip utomhus men med bra plastvindskydd. De blommar och det finns små små frukter, lär nog inte bli ätklara, men jag vill ta frön för att fortsätta nästa år (är det en bra idé förressten?) när vet jag att fröna är klara?
          Tycker ni att jag skall ta in växterna i köket?
          (Om inte annat för att de är stiliga!)
          wub.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          MRLINDELL
          Inlägg 30-08-2004, 09:52
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 190
          Medlem sedan:
          14-08-2003
          Medlem nr: 2 101



          Jag tror inte man skall försöka ta fröer på egenodlat om man vill ha rasrena plantor. Chili har dessutom en tendens att pollinera med allting och man får oftast inte samma frukter igen som man hade tidigare. Jag har sett de som satt fröer från en chili och fått plantor som har varit unionen av allt som fanns i växthuset. Vill man ha en spännande överraskning så prova ...
          Vill man ha bättre och bättre plantor, större och större frukter, godare och ännu godare och så vidare är det rent "genetiskt" fel att ta fröer från frukter som inte hunnit mogna klart.
          Ofta skall frukterna "övermogna" och själva fröet behöver ofta "fermentering" för att kunna gro ordentligt eller få ökad grobarhet.

          Kortfattat går det till såhär:
          Man jäser helt enkelt innehållet från t ex tomater tills massan separerar och det blir klar vätska i botten och det jästa flyter ovanpå. Fröerna som blir klarar brukar då sjuka till botten i den klara vätskan. Man tar bort det jästa och sedan låter man vätskan med fröer tvätta ur försiktigt med lite vattenbyten och låter dem torka på något som suger upp lite vatten, typ hushållspapper. Efter 2-3 dagar har man fröer som är precis lika bra som fröhandlarnas.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 00:49
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon