I kommersiell fruktodling gör man ofta så, och det har spridit sig också i vissa kretsar i trädgårdsvärlden. Man rycker av vattenskotten i juni-juli, ofta behöver man rycka av dem flera gånger under säsongen eftersom trädet vill kompensera sig.
Jag har tittat på rätt många träd där man gjort så. I fruktodlingarna med sina små träd, med krav på direkt energi till de rätt få äpplen som ska komma på polantorna, som dessutom ska leva i 15, max 20 år, tycker jag det fungerar väl.
För träd som man vill ska leva längre och som man vill ska utveckla sina starka fruktbärande grenar fungerar det inte. Har man tagit bort för mycket bladmassa i ett vuxet kronäppelträd kan man inte tvinga det att satsa på långskott och andra starka (långsamväxande) grenar. Det kommer att satsa på vattenskott, och flyger första säsongens skott av satsar det en gång till. Under tiden skapas nya snitt och sårytor.
Det finns få träd som man ständigt tagit alla eller för många vattenskott på som är friska. De flesta har grov röta i krongrenarna och dessutom kräfta.
Vattenskottsproblem kommer man förbi om man lär sig att ta lagom mycket vid varje beskräning och om man beskär under JAS, som Åsa skrev.
--------------------
|