CITAT (Motti @ 24-10-2010, 02:08)

Ja texTV programet på Animal Planet som hette "Kattens liv" och Discovery "Kattens ursprung",där gäller seriös forskning,bla en kvinnlig forskare som sammlade in katt DNA från hela världen för att kolla upp genetiken i både raskatter och så kallat "bondkatter" och för att kartlägga katters ursprung ,där såg de klart att bland raskatter fattades visst DNA som finns i tex Bondkatter,jaktinstinkt motståndskraft fortplantning sjukdommar osv.Ett vansinigt intressant program om kattens ursprung bla och genetik mm.kontentan av den forskningen är att vi håller på att avla bort kattens normala instinkt och betende för överlevnad !Lite svårt att köra allt här rätt upp och ner,men ta gärna och kolla själv,programen kommer med all säkerhet att gå i repris.ser jag att de kommer upp igen så kan jag slänga in en lapp här.
Jag skulle inte okritiskt sätta någon större tilltro till ett populärvetenskapligt TV-program. Genom åren har jag sett tillräckligt många sådana på såväl Animal Planet som Discovery där helt galna uppgifter lagts fram som varande riktiga. Ofta visar de sådant som är spektakulärt och när man senare kollar upp påståendena upptäcker man att det är någon obskyr "forskare" som inte har några som helst belägg för sina hypoteser utan bara lyckats att få ett forum för sina fria fantasier. Eller så är det forskning som inte är färdig ännu men ändå framställs som att de fått fram säkerställt material.
Bättre källor får du allt visa fram när du uttrycker dig så tvärsäkert. T ex skriftliga källor som blivit publicerade vetenskapligt och där resultaten är ordentligt belagda och inte gått att vederlägga tack.
Är det möjligen National Geographics program "Kattens vetenskap" (“The Science of Cats”) du menar? I så fall har jag sett det och har det även inspelat. (National Geographic brukar i och för sig vara någorlunda vederhäftiga men även där har jag sett flagranta felaktigheter.)
Det finns inte några som helst belägg för ditt påstående att "Raskatter har svårare att bära på mask" i det programmet.
Ett kort inslag i programmet handlar om vart "katten är på väg" där en uppfödare i USA som föder upp Bambino presenteras. Inslaget har dock bara indirekt med Lelslie Lyons forskning att göra. Ingen gång nämner de det du påstår ovan. Det du möjligen kan ha missuppfattat är ett påstående att raskatter skulle ha en begränsad genpool vilket i sin tur kan ge upphov till problem med genetiskt ärftliga sjukdom.* Påståendet sätts, vad jag förstår, i jämförelse med Lyons mer eller mindre världsomspännande insamlande av kattens genom för att utröna ursprunget för dess domesticering och de vill därmed problematisera genom att sia om dess framtid.
En lika begränsad genpool skulle man kunna finna bland det du kallar "löskatter". En hankatt diskriminerar tyvärr inte bland honkatter inom sitt revir p g a släktskap vilket innebär att inavel antagligen inte är speciellt ovanligt och naturligtvis helt okontrollerat. Har de dessutom människor i sin närhet som ser till att det alltid finns tillräckligt med föda eller p g a geografisk begränsning minskar dessutom den naturliga avgången genom att ungkatter stöts bort så att besläktade individer snart bebor hela reviret. Ett klassiskt exempel är väl Manxkatter som faktiskt från början var "löskatter". Dina s k "löskatter" drabbas av precis samma sjukdomar som raskatterna men dessa dokumenteras väl oftast inte. Om jag dristar mig till att göra ett lika huvudlöst påstående som ditt skulle jag påstå att "löskatter" troligen har lika svårt - kanske t o m svårare att "bära på mask". Fast det vill jag ju inte då jag inte har några vederhäftiga belägg för det och jag orkar inte leta upp heller. Det kan dock få belysa min uppfattning att man hellre bör vara kritisk än tvärsäker.
En parentes som inte kom fram i programmet: Det är till stor del genom raskattsaveln man upptäckt genetiken bakom flera ärftliga sjukdomar hos katter. En del av den forskning som bedrivs på Lyons fakultet är att utveckla säkra verktyg för att upptäcka genetiskt ärftliga sjukdomar hos katter t ex PKD (Polycystisk njursjukdom) för att i förlängningen kunna använda dessa verktyg för att upptäcka sjukdomar som kan drabba människor (enkelt uttryckt).
Vad gäller avmaskning hänvisar jag till SVA och Fass:
AvmaskningAnthelmintikaresistensM a o endast utekatter behöver avmaskas regelbundet fast helst efter träckprov. Om man skall avmaska är det viktigt att inte underdosera eftersom det ökar risken för eventuell resistens hos mask. Innekatter behöver oftast inte avmaskas alls och då endast vid indikation på maskförekomst t ex genom träckprov.
Resistens hos maskarter förekommande hos hund och katt är inte säkerställt men det finns indikationer att resistens kan utvecklas hos dessa maskar.
* De visade i och för sig några maskade katter i inslaget. Kan det vara det som ställt till med huvudbry för dig?
Fyra garanterat maskade katter (och två svarta):
Redigerat av Kryddan03: 25-08-2012, 01:16