Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Paprika och chili, villrådig
          pialotta
          Inlägg 30-08-2004, 09:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          16-02-2004
          Medlem nr: 2 821



          Har ett 4 plantor i hink (en chili o 3 capsicum), de står i princip utomhus men med bra plastvindskydd. De blommar och det finns små små frukter, lär nog inte bli ätklara, men jag vill ta frön för att fortsätta nästa år (är det en bra idé förressten?) när vet jag att fröna är klara?
          Tycker ni att jag skall ta in växterna i köket?
          (Om inte annat för att de är stiliga!)
          wub.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          MRLINDELL
          Inlägg 30-08-2004, 15:00
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 190
          Medlem sedan:
          14-08-2003
          Medlem nr: 2 101



          Lite mera formell info om Fermentering (del II nedan).

          Bästa stadiet att ta fröna är att låta tomaten mogna på plantan till något över normal skördemognad.

          Så här gör jag:
          Delar tomaten och tar ut frön och slem med en tesked och häller i en tesil. Gnuggar fröna mot silens metallduk under rinnande vatten tills allt slemmet är lösgjort. Låter torka i silen, sprider ut fröna för snabbare torkning. Således en mycket enkel verksamhet!

          Vid större mängder är det bättre att ta ut tomatpulpan med fröna, tillsätta en skvätt vatten och röra om. Låt stå övertäckt på ett varmt ställe. Innehållet jäser, och det blir vanligtvis mögel på ytan efter några dagar, vilket inte gör något. Efter ca en vecka har jäsningsprocessen gjort att fröna lätt kan spolas rena från slemmet.
          Frön av god kvalité sjunker till botten, de lättare av sämre kvalité flyter upp till ytan och kan kasseras.
          Troligtvis är jäsningsprocessen bra för att eliminera sjukdomsframkallare, jästa frön verkar få bättre kvalité och behålla groningsförmågan längre. Processen efterliknar det som sker i naturen, när den övermogna tomaten lossnar och vanligtvis så småningom jäser.

          Från Guiseppes Tomatsida.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 09:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon