|
SER du ohyra så är det ju det den har, annars brukar många blir förvånade/oroliga när den fäller blad. bekämpa såfall spinnet såfort du kan.
hur/var står dom nu ? det är viktigt att veta så man kan ge råd om hur du ska ha dom vartefter.
har frukterna utsatts för frost och i vilken storlek var dom då i ? att dom svartnar skrumpnar kan dom bli av köldskador eller torka eller svamp/mögel.
är frukterna större än en ärta-kula, brukar dom inte klara frost. dom som är mindre och outvecklade klarar frost och mognar nästa år. så beroende på hur frukten är får man välja därefter.
men har ditt fikon mycket frukt kan det vara bra att ha den i ett utrymme som är ljust (ev extraljus) och ca +15c +20c. då mognar frukten fram under vintern och den kommer vakna och få blad och tror att det är vår. då får den stå kvar så hela vintern och sedan när den tas ut måste den avhärdas mot ''uteliv''. då bildade blad inne är mycket känsliga när den tas ut.
annars andra alt är mörkt (eller ljust) och svalt/kallt men frostfritt. sedan beror det ju på fikon sorten, en del kan fälla frukt när det är kallt under en längre tid (sorter som kräver mer värme) men sorter som är bättre anpassat för svalare klimat brukar inte fälla frukterna. utan frukterna fortsätter att mogna nästa år.
|