Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991
Bakade det här brödet idag och måste säga att det var himmelskt gott och enkelt. Jag bakar mycket matbröd på vinter för det kliar i fingrarna när man inte kan odla.
Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991
Idag bakade jag det här matbrödet och det blev jättegott.
Matbröd
Fördeg
3 dl varmt vatten (40 grader)
2 tsk torrjäst
½ tsk strösocker
3 dl vetemjöl
Bröd
1 dl rågkrosss + 1dl vatten
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk flytande honung
½ dl solros frön
2 msk olivolja
3 dl rågsikt
2 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
Tillagning
Fördeg: Blanda alla ingredienser till fördegen och låt stå täckt med lock eller platsfilm på varm plats i 2 dygn.
Bröd: Koka upp rågkross + vatten låt svälla i 5 min. Blanda fördegen med smulad jäst, vatten, rågkrossen, salt, honung och olja. Tillsätt grahamsmjöl, rågsikt, vetemjöl och blanda till en jämn och fin deg.
Låt jäsa övertäckt i bunken 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bakbord, platta ut degen och vik ihop den i fyra ggr ,Forma till två limpor, låt dem jäsa på en plåt c:a 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bröden med kallt vatten, grädda längst ner i ugnen c:a 45 minuter.
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.