CITAT (malcolm @ 30-11-2010, 14:25)

Måste den vegetariska maten prompt likna den traditionella då?
Jag tycker inte heller att den vegetariska julmaten behöver likna kött- och fiskprodukter. De kan stå för sig själva.
Substitut är inte så lyckat, då det finns fantastiska original. T.ex. rödkål på gammalt vis är en ypperlig veggorätt. Finns på glasburk också, om man inte orkar stå och laga. Den var riktigt god när jag köpte sist.
Finska morots- och kålrotslådor (typ gratänger) är fina riktiga veggo-julrätter. Traditionellt innehåller de mjölkprodukter, men de kan ju lätt ersättas.
Googla på morotslåda och kålrotslåda så får du många recept.
T.ex.
Kålrotslåda:
http://www.ica.se/recept?recipeid=5332 En annan, utan ägg:
http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_kalrotslada Morotslåda:
http://www.tasteline.com/recept/Finsk_MorotsladaIstället för ägg kan man ta sojagrädde (för både ägg och grädde). Det binder.
Och TITTA:
Här är det 30 varmrätter och 19 godissorter, allt veganskt. Himmelrike!!! <3
http://vegania.net/jul.html Seitan är ett veteprotein som finns på välsorterade hälsokostbutiker.
Här en massa seitan-recept:
http://www.oxon.se/seitan/recipe.htmlVindolmar i konservburk är himmelskt goda, det är rullade vinblad fyllda med kryddigt klibbigt ris. Finns i orientbutiker. Jag kan tömma en hel burk kall när som helst!