Hej!
Jag har blivit intresserad av lite ovanligare frukter/bär/nötter och liknande under hösten och har sått lite olika sorter. Jag hade tänkt ställa några frågor om nötter som man främst köper till jul men även andra sorter och berätta gärna om era erfarenheter.
Jag är mest intresserad av pecannöten och den större hasselnöten som är vanlig i butikerna nu och har då tänkt göra ett experiment med de eftersom det inte finns mycket info om hur man ska så de som man köper i sverige. De flesta verkar säga att man ska lägga pecannötterna i blöt i 1-2 dygn innan man sår och sedan så nötterna i kruka och ställa ute eller i kylskåpet. Men jag tror att det även kan fungera att lägga i blöt och sedan så inne direkt. Jag tror också att det går lättare om man filar bort toppen och botten på nöten försiktigt (OBS! endast skalet då) så att vatten kommer in och den kan gro lättare.
I mitt experiment ska jag då göra sex olika varianter av sådd, ofilad ute/filad ute, ofilad kylskåp/filad kylskåp, ofilad inne/filad inne. Jag har nu lagt 18st pecannötter (9 filade) och 18st hasselnötter (9 filade) i blöt och kommer plantera de om två dygn. De i kylskåpet kommer vara från nu på söndag fram till den 12 mars (90 dygn) men om ni tycker de borde vara längre eller kortare stund i kylskåpet så säg till då. De jag kommer ställa ute kommer jag plantera i kruka som de andra och sedan ställa ut under snön. De jag kommer så inne kommer stå i +20 grader ungefär. Och de i kylskåpet kommer stå i en temp på ungefär +4 till +7 grader. Jag ska försöka uppdatera/dokumentera så ofta jag kommer ihåg och även dokumentera det som händer på papper.
Det är ju några som har försökt så pecannöt här på forumet förut men jag har inte hört något om det efteråt, kan någon berätta hur det gick till slut så vi andra får lite mer kunskap?
Jag skulle även vara intresserad om hur man sår Pistasch, Pinje, Paranöt, Mandel mm. men jag orkar inte beställa hem kärnor ifrån firmor utan bara om det är något i mataffärer man kan så. Jag läste bl.a. att man kan få tag på färsk Pistasch i asiatiska mataffärer men inte hur man sår de.
kom med tips,
MVH/ antiss96
|