CITAT (Felicia M @ 26-12-2010, 12:17)

Så intressant att man kan baka bröd i lergryta, det hade jag ingen aning om, fastän jag har haft en länge. Mest gör jag stek i grytan och det brukar bli bra. Men det går helt säkert lika bra även med mindre bitar kött, inkl. kycklingfiléer.
Niggle, har du något favvorecept på lergrytebröd? Skulle jag gärna ta del av isåfall...

Ja, jag har ett riktigt bra recept:
50 g jäst
2 msk olja
5 dl filmjölk, yoghurt, gräddfil eller kvarg
1 msk mörk sirap (inte mer)
1 tsk salt (gärna lite till)
5 dl grovt rågmjöl
8 dl lantbrödsmjöl
Smula jästen i en bunke. Värm olja och fil till fingervarm och lös jästen i det.
Tillsätt sirap, salt och rågmjöl. Arbeta ihop och täck över. Låt jäsa i ca 1 timme.
Lägg lergrytan i vatten.
Arbeta i lantbrödsmjöl till en fast deg. Forma till en limpa som läggs i grytan. Grytan ska vara väl insmord med olja, eller flytande smör (som jag föredrar).Lägg på locket och jäs i en timme.
Ställ grytan i nedre delen av ugnen och sätt på värmen på 175 grader. Grädda i två timmar.
Vira in brödet i en ren handduk och låt det svalna.
Jag brukar lägga till 2 dl solrosfrön i degen, vilket gör brödet aptitligare.
Supergott bröd. Till och med tonåringarna, som brukar tigga om Skogaholmslimpa, godkänner detta bröd.
Lycka till!
Köp gärna ICAförlagets utmärkta bok: Laga mat i lergryta
hälsningar,
niggle