Hej,
Det är roligt att fökultivera en sal saker inomhus under vårvintern, och det är lätt att sätta igång för tidigt - då blir det inte bra. Det bästa är att "räkna baklänges" när det gäller förkultivering inne - dvs vid vilken vecka räknar du med att kunna plantera ut dina plantor, kolla sedan hur många veckors förgroning som är lämplig för de sorter du ska odla.
Jag odlar grönsaker och lite sommarblommor - det jag förkultiverar är purjo, rotselleri, bladselleri, kronärtskocka (startar inomhus i sl. av februari för utplantering i maj), och fyra-fem veckor före utplantering förkultiverar jag en del sommarblommor, gurka, squash, kålsorter, fänkål
Sallater, rödbetor, morötter, bönor, ärter ... sår jag på plats när jorden blivit lämpligt varm för var och en av de sorterna.
För kultivering inomhus behöver ljus - inte glödlampa utan lysrörsljud. Du kan läsa mycket om att detta i trådar under Förkultivering här på Odla. Och fröfirman Runåbergs - som finns på nätet - har en bra tabell över groningstider och jordtemperaturer för olika grönsaker.
Lycka till!
|