CITAT (trygve @ 12-09-2004, 22:08)
Mina föräldrar gjorde både slånbärssaft och -likör när jag var, men jag kommer inte ihåg om jag gillade saften. Nu tänker jag pröva själv. När ungefär är bären mogna i Stockholmstrakten?
När dom är mörkt blå och släpper lätt efter första frosten.
Du kan också lägga dem i frysen, om du vill plocka dom tidigare.
SLÅNBÄRSLIKÖR
God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.
LAG:
½ kg strösocker
2 ½ dl vatten
¼ vaniljstång
1 bit kanel
1 tsk anis
5-10 kryddnejlikor
Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten.
Rör om då och då under ½ timme.
Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.