Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Slånbärssaft- saftens RR, snart är det dags
          netaave
          Inlägg 01-09-2004, 21:45
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Till varje kg (ca 1,5 l) frostnupna slånbär
          1 l vatten

          6 dl socker och 1 gr bensonat/l avrunnen saft.

          Rensa och skölj bären, lägg dem i en hink eller annat kärl som tål kokande vatten.
          Dag 1: Koka upp vattnet och häll det över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag.
          Dag 2: Häll av saften, koka upp den och häll tillbaks över bären, täck och låt stå svalt till nästa dag
          Dag 3: upprepa
          Dag 4: sila bären, mät och koka upp saften
          rör ner sockret och koka upp på nytt
          Skumma
          Tillsätt bensonat utrörd i lite av saften
          Häll upp i rena varma flaskor ända upp till kanten, eller brk för frysning.
          Förvara saftflaskor mörkt och svalt


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          netaave
          Inlägg 12-09-2004, 22:48
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (trygve @ 12-09-2004, 22:08)
          Mina föräldrar gjorde både slånbärssaft och -likör när jag var, men jag kommer inte ihåg om jag gillade saften. Nu tänker jag pröva själv. När ungefär är bären mogna i Stockholmstrakten?

          När dom är mörkt blå och släpper lätt efter första frosten.
          Du kan också lägga dem i frysen, om du vill plocka dom tidigare.

          SLÅNBÄRSLIKÖR


          God likör kan man göra av slånbär. Men liksom till saft ska det vara mogna och ha fått en frostknäpp – på busken eller i frysen.
          2 liter slånbär fylls på flaskor. Bekvämast sådana med vid öppning. Stick gärna bären med en gaffel, så att skalen pickas.
          Häll sedan på okryddat brännvin så det täcker. 1 flaska ( 75 cl ) kan gå åt. Låt det sedan stå 4 veckor.
          Koka sedan socker, vatten och kryddor till en simmig lag.

          LAG:
          ½ kg strösocker
          2 ½ dl vatten
          ¼ vaniljstång
          1 bit kanel
          1 tsk anis
          5-10 kryddnejlikor

          Låt lagen kallna, sila den därefter, sila även bort bären från spriten.
          Rör om då och då under ½ timme.
          Häll likören på flaskor och lagra dem 2-3 månader.


          --------------------


           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 15:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon